top of page

Fanfare 'De Lanezonen' vaste prik in Brusselse Ommegang



BRUSSEL/OVERIJSE/TOMBEEK - Reeds meer dan 50 jaar neemt Fanfare "De Lanezonen" (foto Ommegang 2023) uit Tombeek deel aan de Ommegang (Unesco Erfgoed) op de Grote Markt In Brussel. Vorige week waren de Tombekenaars weerom present om in hun fraaie en unieke outfits naar onze hoofdstad te trekken. Hun intrede blijft indrukwekkend als is hun verschijning in de Druivenstreek niet uitzonderlijk.

De fanfare wandelt zo elk jaar door de straten van het eigen feestende Tombeek of die van Overijse bij de Druivenfeesten. 'De legende van Keizer Karel die door de Tombekenaren met zijn vastgereden koets uit de nood werd geholpen, lag aan de basis van onder meer de kostuums van deze fanfare', klinkt het. De fanfare organiseert uiteenlopende activiteiten: een winterconcert, optredens op aanvraag, alsook gekostumeerde uitstappen in binnen- en buitenland.

Net als de honderden andere deelnemers aan de Ommegang werd de fanfare in het geheel gepast door regisseur Giles Daoust en zijn team die de Grote Markt omtoverde tot een wonderbaarlijk lichtspel. 'De pyrotechnische effecten en de muziek, die speciaal voor het evenement geschreven wordt, maken dit decor voor het Brussel van vroeger nog meer bijzonder. Een reuzenscherm op de Grote Markt vertoont de aankomst van de processie. Op die manier kan het publiek – zittend of rechtstaand – de details van het spektakel live ontdekken!', klinkt het. Daoust leidt dit spektakel reeds meer dan vijftien jaar in goede banen.


Processie

'De Ommegang dateert uit het midden van de 14e eeuw', klinkt het voorts. 'Oorspronkelijk was het een processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel, die georganiseerd werd door het grote eedverbond van de kruisboogschutters. Al snel sloten de gestelde lichamen van de stad zich bij de processie aan, die ook, of zelfs vooral, een meer werelds karakter kreeg. De processie van 1549 is een van de bekendste voorbeelden. Dat jaar stelde keizer Karel V zijn zoon en opvolger, de toekomstige koning Filips II, voor aan onze gewesten. Bij die gelegenheid probeerde elke stad zich op zijn best te tonen. Brussel deed dat door een Ommegang te organiseren die schitterender was dan ooit'.


Archieffoto's: Michel Van Mullem




117 weergaven0 opmerkingen
bottom of page