top of page

Project De Kerselaar 2020: 'It always seems impossible until it’s done.’OVERIJSE - Directeur Hans Van Hassel van De Kerselaar citeerde even Nelson Mandela ter gelegenheid van de officiële opening van het Project De Kerselaar 2020' dat een residentie voor 36 bewoners met een beperking omvat maar evenzeer een gebouw met ontspanningsruimten en zeven ateliers voor het dagactiviteitencentrum.

We konden ons afgelopen woensdag vergapen aan zoveel ruimte, licht, degelijkheid en comfort. ‘Het lijkt steeds onmogelijk tot het is gerealiseerd.’zei een voldane directeur. '30 bewoners en het dagcentrum gehuisvest in verouderde of tijdelijke huisvesting was in 2014 de aanleiding tot het starten van het bouwproject ‘De Kerselaar 2020’. 'Met de 63 bewoners, 17 leden van de Raad van Bestuur en 70 personeelsleden, heb je 150 ideeën, meningen, smaken, behoeften, ambities, …. Ik hoef u niet te overtuigen dat het niet eenvoudig is om met al deze elementen een project te boetseren, waarin alle betrokkenen zich herkennen, waar ze een stuk van zichzelf in kunnen terugvinden…. En toch het stond het er, net een jaar geleden. Klaar voor gebruik. Met de hulp van vele vrijwilligers verhuisden de bewoners en het dagactiviteitencentrum in mei 2023 naar hun nieuwe plek.' En die werd woensdag in bijzijn van vele betrokkenen boven de doopvont gehouden. Niet eens zo'n mal idee want nu konden we ons vergewissen van het afgewerkte plaatje zonder te verdwalen op een stoffige bouwwerf.

Eisen

Een bouwproject bevat een residentie voor 36 bewoners met een beperking, een degelijk doordacht gebouw met ontspanningsruimten en zeven ateliers voor het dagactiviteitencentrum; een oplossing voor het bewaren van hulpmiddelen en van materiaal voor de technische dienst; kleedruimten met sanitaire faciliteiten voor de personeelsleden; en tot slot een grote polyvalente ruimte.

Van Hassel: 'Dit is de samenvatting van het programma van eisen waarmee we architecten bij de start van 2018 uitnodigden dit programma te vertalen in een origineel ontwerp. In mei 2017 tekenden De Kerselaar de verkoopovereenkomst met Vlabinvest voor het kloostergebouw met omliggende gronden. Wij zijn Vlabinvest en in uitbreiding de Provincie heel dankbaar voor deze bijzondere opportuniteit. Ar-te een architectenbureau uit Wijgmaal ontwierp de plannen die ons van alle inzendingen veruit het meest kon bekoren. Wat je hier nu ziet en je straks kan bezoeken, is wat zij in de zomervakantie van 2018 op de tekentafel toverden'.

Bij het uittekenen van de uitvoeringsplannen in 2019 heeft De Kerselaar er als bouwheer ook over gewaakt dat het gewonnen ontwerp werd gerespecteerd. Net voor de kerstvakantie 2019 zou gestart worden met de afbraak van het oude kloostergebouw maar dan kwam de pandemie
Inzet

Niet in het minst voor een zorgvoorziening als De Kerselaar waren 2020-2021 en 2022 drie bijzonder zware jaren. Van Hassel: 'Het heeft van de personeelsleden een ongeziene inzet en engagement gevraagd. We zijn er doorgeraakt en er zeker ook ‘wijzer’ doorheen gekomen'.

Bij de start van 2020 en dus van de pandemie werd al snel besloten dat de opstart van het bouwproject en dus de afbraak van het kloostergebouw een opportuniteit was en daarenboven een welgekomen afleiding voor de bewoners was, door COVID beperkt in hun bewegingsvrijheid of zelfs verbannen in quarantaine.

Door de inflatie werd het project duurder dan begroot en zal, helemaal gerealiseerd, 9.200.000 € hebben gekost. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de aanleg van de buiteninfrastructuur en er wordt dit jaar nog een fotovoltaïsche installatie op het dak van het residentieel gebouw geplaatst. Even wat cijfers: er was een eigen bouwfonds van 4.140.000 €, een subsidie van Vlabinvest van 560.000 €, een investeringskrediet van 4.500.000 met een looptijd van 20 jaar dat wordt terugbetaald met de vergoeding van de gebruikers voor de woonkosten.

Personeelsleden

Van Hassel: 'Sinds de aankoop van het kloostergebouw in 2017, werd een leeuwendeel van onze professionele en vrije tijd geïnvesteerd in dit bouwproject. Eigenlijk is dit niet echt de kern van onze opdracht hier in De Kerselaar. De organisatie van kwaliteitsvolle zorg op maat van de bewoners, vraagt al meer dan voldoende tijd. Er zijn immers de 63 bewoners. Van enkele moesten we afscheid nemen. Ik had hen er nochtans graag bij gehad als we straks het glas heffen. Gelukkig werd de meerderheid intussen ook zeven jaar ouder, elk met de zorgen en de kwaaltjes die bij ouder-worden horen. Er zijn ook de ruim 75 personeelsleden, die tijdens deze zeven jaar elk een privé-parcours fietsten: soms op een slecht wegdek, via ne serieuze omweg, meestal op een degelijke weg met hier en daar een ontmoedigende col. In alle bescheidenheid beweer ik dat we ook hiermee in De Kerselaar maximaal rekening trachten te houden'.

'En er zijn de Druivelanders met een beperking die nood hebben aan zorg en ondersteuning maar die niet kunnen vinden', ging de directeur verder. 'Als één van de weinige initiatieven die zorg bieden aan deze mensen, hier in de Druivenstreek, is het niet aan De Kerselaar om aan de zijlijn te kijken naar de wanhoop van deze mensen en hun familie. Samen met de collega’s van andere voorzieningen De Berken en het Ganspoelinstituut, zoeken we mee naar oplossingen voor al deze zorgvragen'.


Foto's © Michel Van Mullem
137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page