top of page

Opendeur Apko gooit campus- en kerkdeuren open voor hemelse woorden en noten

Bijgewerkt op: 29 apr.



OVERIJSE - Voorbije zaterdag hield APKO (Academie voor Podiumkunsten Overijse-Tervuren-Hoeilaart) een opendeurdag in de eigen Campus Justus Lipsius alsook in de Sint-Martinuskerk.


Op de eerste locatie kon je kennis maken of demonstraties bijwonen van slagwerk, strijkers, piano, orgel en nog veel meer. De kerk werd omgebouwd tot concertzaal waar enerzijds de leerlingen hun kunnen lieten horen en de leraren 's avonds net hetzelfde deden in een erg kwaliteitsvol programma boordevol woord en natuurlijk ... muziek.


IJskar

Aan de campus de obligate rode loper maar ook veel ballonnen en nietegenstaande de flauwe temperaturen toch een echte ijskar want het is feest en de academie wou trakteren. Voor het overige zaten een reeks lokalen en het auditorium tjokvol intrumenten van allerhande pluimage. En bij elk van die instrumenten was de betrokken leerkracht in de buurt aan wie je al jouw vragen kwijt kon alsook een drumstel, trompet of een viool mocht aanraken tot zelfs grondig uitproberen. Gevolg: een hoop glunderende en aanmoedigende ouders en een al even groot aantal kinderen die zich te pleuris bliezen. Het zorgde voor een kakafonie die onophoudelijk doorheen de gangen trok. Het secretariaat gonsde van de bedrijvigheid, inschrijvingen vielen binnen, eerste afspraken werden gemaakt. Kortom, een levensechte opendeurdag.

'Als school van het onderwijsnet GO! is het onze maatschappelijke taak om kwaliteitsvol artistiek onderwijs te organiseren en aan te bieden. Kwaliteit heeft hier te maken met het kunnen ontwikkelen van eigen talent, het vormen van de totale persoonlijkheid, brede artistieke ontwikkeling van elk individu en het vreedzaam samenleven in een voortdurend veranderende samenleving', klinkt het. Het einddoel van de school is tweeledig : het voorbereiden van de leerling naar de kunstbeoefening in de vrije tijd en evenzeer leerlingen voorbereiden naar het hoger kunstonderwijs. 'Apko zet hierbij in op de ontwikkeling van basisvaardigheden. De leerlingen ontwikkelen zich via de podiumkunsten. Als lid van de scholengroep SCOOP zetten we daarbij het ‘wonderzoekend’ leren voorop: de leerlingen leren bij ons met een verwonderde blik naar de wereld te kijken', luidt het. 'Er is geen vernieuwing zonder ambitie, geen ambitie zonder lef. APKO stemt haar organisatie af op het écht differentiëren. Samen verantwoordelijkheid nemen, samen reflecteren, samen… Kortom: het samen vertrekken vanuit de verwonderende blik en het stimuleren om te exploreren, vormen het wonderzoekend leren'.






Verbluffend

Op zo'n opendeur gaat het ook om de verworvenheden. Zo van 'wat hebben we vandaag op school geleerd? ' En neem het van ons aan: dat is een hele hoop. En op de Apko-Opendeur mochten zowel leerkrachten als leerlingen voor het voetlicht treden met het beste dat ze doorheen de lestijd onder de knie kregen. Het is vaak verbluffend wat de meesten daar zoal van terecht brachten. Steeds in een leerrijk samenspel, nooit in muzikaal duel. En dan stap je aan het eind van de dag buiten met een hemels gevoel. En zelfs de afdeling Compositie liet luid en duidelijk van zich horen op het leerlingenconcert in de kerk. Afsluiter en onbeslist hoogtepunt op het lerarenconcert 'Sprookjes' vormde 'Ma mère L'oye' van Maurice Ravel in een arrangement Van Hulle/Emmery en in een podiumbrede bezetting van fluit (Cathérine Daron en Benjamin Postal), hobo (Korneel Alsteens), althobo (Stefaan Verdegem), klarinet (Peter De Ridder, hoorn (Elke De Ridder), fagot (Chantal Derongé), slagwerk (Jens De Pauw en Dimitri Dumon, viool (Elisa Kawaguti en Caroline Denys), altviool (Xavier Timmermans), cello (Jan Matthé), contrabas (Renke Van Impe), piano (Yu Jin Lee en Michel Stas), gitaar (Matthias Van Cutsem). En terwijl bloemen werden uitgereikt en oorverdovend applaus klonk, liet directeur Stas zich ontvallen dat het hier waarempel om klassebakken gaat. We konden dat enkel eerbiedig beamen. Zonder meer.


Opendeurdag Apko waarop we te gast mochten zijn op zaterdag 27 april 2024 op de campus Justus Lipsius en in de Sint-Martinuskerk Overijse.

★★★★☆


Foto's © Michel Van Mullem











info





126 weergaven0 opmerkingen
bottom of page