top of page

Zwerfvuildag eindigt met kleiner volume zwerfvuil dan andere jarenHOEILAART - Reeds meerdere jaren rollen de Hoeilanders de mouwen op als het Zwerfvuildag is. Verenigingen, politieke partijen, gezinnen,... kortom deelnemers van uiteenlopende pluimage speuren op straten en pleinen naar alles wat er niet hoort en vaak zomaar achteloos werd achtergelaten. De buit leek ons minder groot dan anders.

'Het klopt dat er iets minder werd opgehaald, maar het verschil is niet zo groot', liet Joy Sergeys (Open VLD), schepen van Milieu ons naderhand weten. 'Dit jaar betrof het ongeveer 130 kilogram en voorbije jaren ongeveer 150 kilogram. Als schepen van milieu zie ik hier enkele verklaringen voor: enerzijds was er minder zwerfvuil te ruimen aangezien Ijsedal dat nu ook regelmatig doet EN deze Mooimakers actie is nu ingeburgerd bij de inwoners. Vrijwilligers brengen heel het jaar door zwerfvuilzakken binnen. Verder had zwerfafval een piek bereikt tijdens de corona periode en begint dat effect lichtelijk af te nemen'. En dat zal allemaal best zo zijn al vonden we met de hulp van ons foto-archief dat er vroeger behoorlijk meer zwerfvuil werd binnengebracht op het pleintje aan Sohie of aan de ingang van de gemeenteloods


Tandenborstels

Sergeys: 'Het lag in elk geval ook niet aan het aantal vrijwilligers, er waren er meer dan op de vorige editie! Waarschijnlijk ook door het mooie weer en meer promotie. Ik vraag nog na hoeveel juist. De nieuwe secundaire school Vonk! zet in de loop van deze maand nog een eigen actie op poten met de leerlingen. Kortom, inwoners zetten zich zelf erg in voor een netter Hoeilaart en dat vind ik een heel positieve evolutie. En of er ook deze keer bijzondere spullen werden opgevist? Sergeys: 'Vandaag op zwerfvuildag veel dingen gevonden die echt niet thuishoren in onze leefomgeving of natuur zoals autodoppen, een slee, tandenborstels, glazen bokalen, 20 000 sigarettenpeuken, … '.


Buit 2023


Buit 2015


Buit 2018


Zoals elk jaar is PRO Hoeilaart ook present met een delegatie.

40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page