top of page

Zomerseizoen in de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen: nu al de cijfersVLAAMS-BRABANT - Het mooie zomerweer lokte heel wat bezoekers naar de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen. De provinciedomeinen Huizingen, Kessel-Lo, Halve Maan in Diest en Het Vinne in Zoutleeuw verwelkomden vanaf begin mei tot op vandaag reeds 550.000 bezoekers.


'Onze domeinen bieden laagdrempelige recreatie tijdens de zomermaanden voor de Vlaams-Brabanders. Er zijn de minigolfbaantjes, de vele vijvers waar men kan vissen en bootje varen, de zwembaden, de hoogteparcours maar ook de vele wandelroutes, voor zij die rust en groen verkiezen', zegt Ann Schevenels (Open VLD), gedeputeerde voor de provinciedomeinen. Enkele opvallende vaststellingen. Over de domeinen heen bleek mini-golfen deze zomer het populairst. Samen stonden meer dan 15.000 bezoekers aan de afslag. Kessel-Lo spant de kroon met 6.300 mini-sportievelingen. ​

​'Dit is typisch een activiteit voor gezinnen, families of vriendengroepen. Je speelt samen met en tegen elkaar. Ideaal voor de bevordering van de sociale contacten die door corona de afgelopen periode toch eerder beperkt waren,' aldus gedeputeerde Schevenels.


Waterspeeltuin

Andere populaire attracties deze zomer waren de roeiboten en pedalo’s in Kessel-Lo (6.200 bezoekers), de mini-cars in Huizingen (16.000 bezoekers, een recordcijfer), de toeristentrein in Huizingen (13.000 bezoekers). In de Halve Maan was de nieuwe ravotburcht-speeltuin een absolute publiekstrekker, terwijl in Kessel-Lo duizenden gezinnen met kinderen de pas geopende natuurlijk waterspeeltuin kwamen ontdekken. Nog opvallend. Al bijna 70.000 bezoekers vonden hun weg naar het parkgedeelte van de Halve Maan met speeltuinen en waterplonslint dat vanaf dit jaar gratis toegankelijk was. Als natuurdomein bekleedt Het Vinne een aparte plaats in het recreatielandschap. Het ontving van mei tot eind augustus al meer dan 50.000 bezoekers die voornamelijk kwamen wandelen.

'Maar de stijgende fietsverhuur, nu al 10% meer dan in de pre-coronaperiode, maakt duidelijk dat het domein ook voor velen de ideale vertrekplaats is om de omgeving te ontdekken. We hopen wel op snelle regenval, want het meer kent op dit ogenblik de laagste waterstand sinds vele jaren, zegt gedeputeerde.


Zwembaden

In de openluchtbaden van de Halve Maan Diest en Kessel-Lo vonden samen meer dan 105.000 bezoekers verkoeling. Allicht wordt tegen het einde van het seizoen op 15 september de kaap van 110.000 zwemmers gerond. De zwemmers in Kessel-Lo zijn voor ongeveer 80% afkomstig uit de eigen regio, in Diest gaat het om 2/3de Vlaams-Brabanders, waaronder 20.000 zwemmers of ongeveer 30% uit Diest zelf, en 1/3de niet Vlaams-Brabanders. ​De provincie Vlaams-Brabant onderzoekt momenteel alle mogelijke vormen van waterrecreatie, zoals renovatie, vernieuwbouw, zwemvijvers en speelwater, voor de domeinen van Huizingen, de Halve Maan in Diest en Kessel-Lo in Leuven. ​

​'We zullen dit niet afwachten om de huidige werking van onze zwembaden dit najaar te evalueren en eventueel bij te sturen naar volgend seizoen', besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

( Foto's copyright: Lander Loeckx )
7 weergaven0 opmerkingen
bottom of page