top of page

Week tegen pesten levert helaas geen aangrijpend toneel van Reintje af

Bijgewerkt op: 14 feb.HOEILAART - Ondanks de verfrissende promotie, de enthousiaste spelersgroep en de daarbij ontstane erg gemoedelijke sfeer, de inkleding in de serre van Sohie afgelopen weekend, en wellicht nog zoveel meer, viel 'Slangenkop' door Reintje Jeugd moeilijk een hoogvlieger te noemen.

Heel jammer natuurlijk want alle ingezette middelen vertoonden vooraf heel wat potentieel maar de productie bleef vooral steken in goede bedoelingen. Met het pesten als allesomvattend thema en aldus aan de 19e Week van het Pesten gekleefd, kon het knap actueel zijn. Tekenend dat het pestgedrag na 19 jaar nog steeds in de picture moet, wil het eindelijk ophouden of minderen. Maar tevergeefs, het blijft menig kind, ouder en leerkracht danig beroeren. Het levert onophoudelijk verhalen, getuigenissen, gedichten, films of musicals op. Tom Bruynooghe schreef er op zijn beurt een kort toneelstuk over dat inmiddels op vele Vlaamse planken werd gebracht. In de meeste gevallen ging het dan om schooltoneel of werd het stof voor een revue in een of andere turnzaal.


Theatersetting

Helaas ging her hier wel om een productie van Reintje Jeugd en van die gasten zijn we toch wat meer gewoon. In de voorbije jaren genoten we van vaak verbluffende voorstellingen in een echte theatersetting. Dit keer mochten zestien tieners 'Slangenkop' brengen en dat verliep vaak niet echt vlekkeloos. Het leek er vaak op dat de spelers niet goed bij de les waren terwijl de inleving en het ritme ook al niet scherp stonden. Er was projectie, er waren erg veel lichtstanden en dito muziekfragmenten. Die laatste verdwenen voordat je er oor naar had. Let wel, stuk voor stuk schitterende songs en her en der iets mooi instrumentaal. Heel heftig en nadrukkelijk overigens alsof je in de Kinopolis naar een bikkelharde actiefilm keek. Zo'n bassen dus. Het leverde voorzichtig kippenvel op al gaan wij voor de volle lading.


Supporteren

Reintje Jeugd kon twee zalen tot in de nok vullen. Dat heb je evenzeer bij schooltoneel waar ouders, broers en zussen, vrienden en buren komen supporteren voor hun bengels of de vriendjes van hun kinderen. Er was gejoel en gevleugelde woorden dwarrelden op de social media neer, maar dat zegt natuurlijk niets over het gebrachte dat in de eerste plaats om een heuse theatervoorstelling wil gaan met alles erop en eraan. Een beetje gemiste kans dus ook zeker omdat er zoveel arbeid en tijd in ging.

'Werken met kinderen en tieners, voorstellingen maken op basis van hun eigenheden, was totaal nieuw!', zei jeugdtoneelpionier wijlen Eva Bal (Speeltheater Gent) destijds 'De stof die we haalden uit kinderen, deelden we met elkaar. Je maakt geen voorstellingen waar je zelf buitenstaat. Het is een dialoog, je deelt de emoties zowel met de jongeren als met elkaar. En je keek naar wat gemeenschappelijk was en naar welke vorm dat kreeg: gemeenschappelijke woede, gemeenschappelijk verdriet. Het moest tenslotte theater worden'. Daar zat 'Slangenkop' te ver af.


'Slangenkop' in een regie van Sabrina Spinnoy door Reintje Jeugd, gezien op zaterdag 3 februari 2024 in GC Felix Sohie, Hoeilaart.

★★☆☆☆


Foto's © Michel Van Mullem

193 weergaven0 opmerkingen
bottom of page