top of page

'We zijn tevreden dat we de IJse weer meer zuurstof kunnen geven'OVERIJSE - De IJse kleurt opnieuw het straatbeeld ter hoogte van het parkje in de Jan Baptist Dekeyserstraat in Overijse. De IJse kreeg opnieuw een eigen bedding naar aanleiding van de herinrichting van deze straat.

De herinrichting van de Jan Baptist Dekeyserstraat in Overijse bood een goede gelegenheid om de ingebuisde IJse terug in open bedding aan te leggen. Hiervoor sloegen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Overijse, in samenwerking met Aquafin, de handen in elkaar.

'Samen met Aquafin legden we een nieuw rioleringsstelsel aan. Ook vernieuwden we de nutsleidingen en de fiets- en voetpaden', zegt Sven Willekens (Open VLD), schepen van Publieke ruimte en Infrastructurele ontwikkeling in Overijse. 'Een waterlooptraject van zo’n zestig meter ziet nu terug het daglicht. Deze werken sluiten goed aan bij onze eerdere inspanningen om de ecologische kwaliteit van de IJse te verhogen', zegt Bart Nevens (N-VA), gedeputeerde voor waterlopen. 'Zo financierden we een tiental jaren geleden via een gelijkaardige samenwerking met de gemeente ook al de openlegging van de IJse bij de heraanleg van het Stationsplein'.


Hoogteverschil

Net opwaarts daarvan zorgt een hevelvistrap, uniek in Vlaanderen, ervoor dat vissen terug opwaarts kunnen migreren, ondanks een hoogteverschil van drie meter aan de Molen van Terbracht. Voor de openlegging van de IJse investeerde de provincie Vlaams-Brabant 90.000 euro. De provincie kreeg hiervoor Europese steun in het kader van het LIFE-IP Belini-project. Ook de VLM levert met haar ‘Landinrichtingsproject IJsevallei’ inspanningen om de ecologische kwaliteit van de IJsevallei te verhogen. Het project verbindt groene plekken langs de IJse met elkaar en herstelt het natuurlijke karakter van de waterloop. 'Zo werken verschillende partners aan de goede toestand van de IJsevallei. We zijn tevreden dat we de IJse weer meer zuurstof kunnen geven”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.
93 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page