top of page

Wapenstilstand herdenkt alle gesneuvelden en Edgard Sohie in het bijzonderHOEILAART - In Hoeilaart trekt men op vrijdag 11 november na een H.Mis stoetsgewijs van de kerk naar de gemeentelijke begraafplaats. Alle gesneuvelden uit de wereldoorlogen worden hiermee herdacht en sinds enkele jaren wordt stilgestaan bij een persoonlijk verhaal, als het kan in de straat die naar de betrokken persoon werd genoemd. Dit jaar gaat het om Edgard Sohie (1872-1914)(foto).

'Edgard Henri Adrien Sohie werd in Hoeilaart geboren op 15 oktober 1872 en overleed in Lombardsijde, een deelgemeente van Middelkerke, op 4 november 1914 terwijl hij op verkenning was aan de IJzer voor de regeling van de overstroming van de IJzervlakte', klinkt het. Edgard was de zoon van Frans Sohie en Ida Huberta Van Wamel. Felix Sohie, de broer van zijn vader Frans, was de oom van Edgard.


Officier-ingenieur

Edgard was geboren op Solheide ‘op den berg’ in de imposante driewoonst van de Sohies. 'Edgard had een zus en een broer, Martha en Gaston. In 1892 vestigde Edgard zich in Elsene waar hij voor officier-ingenieur studeerde. Hij huwde met Maria Cools en kreeg een zoon, Paul. Hij klom op tot Kapitein-Commandant tweede Genie en streed in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront waar hij op verkenning sneuvelde. Hij vond zijn laatste rustplaats op de Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle'.


Het programma nog:

• 10.30 uur: samenkomst op het Gemeenteplein.

• 10.45 uur: hulde aan de gesneuvelden van beide wereldoorlogen en de Koreaoorlog, op de begraafplaats.

• 11.15 uur: hulde aan Edgard Sohie, op de hoek van de Edgard Sohiestraat en de Felix Timmermanslaan.

• 11.45 uur: herdenking van de gesneuvelden bij de gedenksteen in het Jan van Ruusbroecpark.


Iedereen is welkom op deze openluchtplechtigheden


51 weergaven0 opmerkingen
bottom of page