top of page

Vooralsnog geen fusies: Druivenstreekgemeenten behoren voortaan wel samen tot Oost-BrabantDRUIVENSTREEK - Hét nieuwsitem vandaag in de rubriek 'binnenland' : het Vlaams Parlement heeft het decreet over de regiovorming goedgekeurd. 'Vlaanderen wordt daarmee officieel opgesplitst in vijftien regio’s'. Noch Hoeilaart, Huldenberg, Overijse of Tervuren gaan eerstdaags fusioneren met wie dan ook.

Want hieperdepiep... we horen nu met z'n allen tot de gloednieuwe regio 'Oost-Brabant'. Niet echt verrassend want het stond al een poos op het wagenwpark van onze hulpdiensten, maar voortaan behoren we officieel tot het Oosten. 'De bedoeling is om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en een einde te maken aan het kluwen van lokale samenwerkingen tussen onder meer afvalintercommunales, politiezones en hulpverleningszones. De provincies blijven wel bestaan', klinkt het en het herhaalt zo'n beetje wat we net schreven.


Partnerschappen

Lazen we verder: 'Het is de bedoeling dat gemeenten vanaf nu niet langer zelf samenwerkingen opzetten over de grenzen van de regio’s heen. De regio’s zelf kunnen wel partnerschappen met elkaar aangaan. Ook grotere samenwerkingen, zoals het overleg van de kustburgemeesters, kunnen in uitzonderlijke gevallen naast de regio’s plaatsvinden. De bestaande structuren krijgen tot eind 2030 om zich in regel te stellen. Afvalintercommunales krijgen nog zes jaar langer de tijd'. Voor alle duidelijkheid: de provincies worden niet afgeschaft. De vijf Vlaamse provincies en hun gouverneurs blijven als bestuursniveau bestaan, naast de vijftien nieuwe regio’s.

Benieuwd hoe de andere regio's heten? Van kust tot Limburg... daar gaan we:Middenkust, Westhoek, Regio Brugge, Midwest, Zuid-West-Vlaanderen, Regio Gent, Vlaamse Ardennen, Waasland, Denderregio, Regio Antwerpen, Rivierenland, Halle-Vilvoorde, Regio Kempen en Limburg. Limburg is steeds 'verrassend' geweest. Vandaar. Die provincie blijft in zijn geheel dus bestaan.


Meerwaarde

Professor Herwig Reynaert (UGent) heeft er zijn twijfels bij en laat weten in de media: 'We zullen in de praktijk moeten zien of deze nieuwe indeling zal werken en of deze regio’s een meerwaarde zullen betekenen voor de mensen, want “daarover gaat politiek uiteindelijk nog altijd. Geen enkele inwoner zit te wachten op dit regioverhaal. Het is ver-van-mijn-bed voor de burgers. Ik vraag me af wat hier uiteindelijk de bedoeling van is'.

Waar een burgemeester van bij ons, Tim Vandenput (Hoeilaart, Open VLD) al een tijd voor vreest, begint toch stilaan vorm te krijgen. Over zo'n jaar of zeven? Eerder? Wie zal het zeggen. In ieder geval krijgen we binnenkort 15 nieuwe logo's, evenveel websites, secretariaten, callcenters die je nauwelijks vooruit helpen omdat alle personeel in gesprek is en ga zo maar door. Versnipperen we om de versnippering tegen te gaan of hoe zit de vork nu eigenlijk in de steel? Veel vragen dus. Zoals zo vaak.
63 weergaven

Comments


bottom of page