top of page

Vlaams-Brabanders planten massaal meer struiken en bomen via samenaankoop ‘Behaag je tuin’VLAAMS-BRABANT - De samenaankoop ‘Behaag je tuin’ van dit jaar was een succes. Niet minder dan 1.825 bestellers kozen voor plantgoed uit eigen streek. Dat zijn er 780 meer dan in 2021.

Ook het aantal stuks plantgoed steeg met 18.000 naar een totaal van 59.000 stuks. Op zaterdag 10 december kunnen de bestellers hun planten gaan halen in het afhaalpunt van één van de 57 deelnemende gemeenten. Zo komen er meer dan 4.000 hoogstambomen en 20 kilometer hagen, heggen en houtkanten bij. De Vlaams-Brabantse regionale landschappen, gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant organiseren jaarlijks de campagne ‘Behaag je tuin’. Hiermee moedigen ze het gebruik van lokale planten in de tuin aan.


Stadstuinen

'We zijn blij met het groot aantal bestellers. Naast de 20 kilometer nieuwe hagen en houtkanten, de 4000 hoogstamfruit- of loofbomen, komen er ook 600 klimplanten en 250 wilgenpoten bij,' aldus Tinne Cockx, biodiversiteitsmedewerker van Regionaal Landschap Noord-Hageland. ​ ​'Het is goed dat er veel wordt aangeplant in Vlaams-Brabant. Inwoners kunnen hun tuin op die manier bestendiger maken tegen droogte en hitte. Ook stadstuinen kunnen een verschil maken. Het aanbod van ’Behaag je tuin’ heeft ook bomen en pakketten op maat van kleinere stadstuinen', zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. 'Ik bestelde 3 bomen voor het verfrissend airco-effect op hete dagen. Beter dan een parasol. Ook verbetert een diepwortelende boom en struiken de wateropname in mijn tuin. Beter dan een gazon. Ik kom in mijn tuin echt tot rust en door inheemse soorten aan te planten vergroot de biodiversiteit en de ecologische waarde van mijn tuin. Een win-win voor mens en dier', vertelt Katleen Verbeeck, besteller van ‘Behaag je tuin’.
Op zaterdag 10 december halen de 1.825 bestellers hun plantgoed af op de verdeelpunten in 57 gemeenten.

​​Meer info: www.behaagjetuin.be

14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page