top of page

Via noodcentrale 112 kan je voortaan naar Nederlandstalig ziekenhuis



HULDENBERG/DRUIVENSTREEK - Vanaf nu kan je, wanneer je een ziekenwagen nodig hebt, aan de noodcentrale 112 vragen om naar een Nederlandstalig ziekenhuis gebracht te worden.

Dat zorgt ervoor dat heel wat ongemakken en frustraties bij patiënten en hun omgeving vermeden worden, maar brengt ook minder gezondheidsrisico’s met zich mee. De betrokken hulpdiensten werkten een aantal maatregelen uit die tot deze oplossing hebben geleid: 'op vraag van de patiënt of diens omgeving kan hij naar het dichtstbijzijnde Nederlandstalig ziekenhuis gebracht worden op voorwaarde dat het tijdsverschil in verplaatsing niet meer dan 12 minuten bedraagt', klinkt het. 'Ook moet de medische situatie van de patiënt het toelaten om 12 minuten langer onderweg te zijn. Alle operatoren van de noodcentrale 112 werden grondig gebriefd over deze afwijking'.


Lijst

De noodcentrale beschikt over een nieuwe positieve lijst met ziekenhuizen in Vlaams-Brabant en Brussel, waar zorgverlening in het Nederlands gegarandeerd is. Het Sint Elisabeth ziekhuis in Ukkel, staat als tweetalig ziekenhuis niet meer op deze lijst waardoor patiënten bij de toepassing van de 12 minuten regel hier niet meer naartoe gebracht zullen worden. De federale gezondheidsinspecteur van Vlaams-Brabant besliste in samenspraak met de ziekenhuizen dat er in geen enkel ziekenhuis patiënten kunnen geweigerd worden wegens drukte of opnamestop, tenzij in geval vaneen noodplan én in overleg met de gezondheidsinspectie.

Deze maatregelen zijn een echte doorbraak voor de taalproblematiek binnen de dringende geneeskundige hulpverlening. Weet dus dat u of uw omgeving steeds kan vragen om naar een Nederlandstalig ziekenhuis overgebracht te worden.

31 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page