top of page

Verrassend concert van Fnussjen op het ritme van je ademhaling



HOEILAART - Voorbije zondag kon je op de scène van GC Felix Sohie een uur lang wegdromen bij de klankenstroom van Fnussjen. Het intieme evenement op initiatief van 5 voor 12, Serreklanken en Jazz met Pit leek op een heel eigenzinnige hoogmis van de meditatieve muziek overgoten met een heerlijke saus die hier improvisatie heette.

Fnussjen dat zijn harpiste Ann Eysermans, violiste Ananta Roosens, pianist Christian Mendoza en Nicolas Chkifi op drums. De groep werd door Chkifi samengebracht ter gelegenheid van het festival La Semaine du Son in Brussel in 2017. 'Het idee was om akoestisch uit te pakken', aldus Chkifi. 'Ik was compleet vrij qua aanpak en met hoeveel mensen ik zou aantreden. Ik verzamelde muzikanten om me heen die Fnussjen mee zouden kunnen dragen. Voor de formatie bedacht ik een compleet nieuw repertoire. Het idee bestond er uit om niet te luid te spelen, namelijk zo'n 85 à 90 decibel, wat ook het concept van het festival was. Dat werd een hele uitdaging. En daar hou ik van. Bovendien was het belangrijk voor mij om een manier te vinden om met mijn muziek vrede en schoonheid te brengen bij de mensen. Klinkt misschien wat naïef maar ik voelde zoveel negativiteit rondom ons, in de media en alles in de wereld in het algemeen en dat is nog steeds zo. Ik hoop dat het publiek vredevol en gelukkig huiswaarts keert'.




Aanraken

En daar is Nicolas Chkifi onbetwist in geslaagd want zondag bleven wij heel vredevol nog iets drinken in de foyer van Sohie terwijl de cast van Fnussjen van een heerlijke maaltijd genoot. Intiem werd het optreden ontegensprekelijk vermits we met een handjevol toehoorders plaats namen op de bünhe van het gemeenschapscentrum waar we Fnussjen letterlijk en figuurlijk mochten omringen en bijna aanraken. Zo'n opstelling blijft boeiend en spannend. Je ziet het oogcontact tussen de musici, je voelt de vibratie. Alle klanken en klankjes drijven bij je binnen als klaterend helder bronwater. Voor je het wist was het uur om. Jawel, Fnussjen speelde ononderbroken een uur lang. Het kan nog in deze tijd. En we werden vervuld met een gelukzalig gevoel dat we nog lang koesterden. En het was helemaal niet klef of moedwillig in onze oorschelp gepropt. De niet alledaagse mix van piano, harp, percussie en harp werkte wonderwel. Passie en vakmanschap blijven primordiaal.


Fnussjen gezien en gehoord op zondag 18 februari 2024 in GC Felix Sohie in Hoeilaart.

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem













69 weergaven0 opmerkingen
bottom of page