top of page

Urbanus: lachen met de politie, de juf van school en Marc Sleen

Bijgewerkt op: 17 sep. 2022DRUIVENFESTIVAL - Een joekel van een bui lag op de loer maar hield het nog voor het bisnummer van Urbanus voor bekeken. De hoofdvogel van de openingsavond was gered en kon uitpakken met zijn grappen en grollen en vele liedjes waar velen onder ons mee opgegroeid zijn. Urbanus is en blijft een levende legende. Zoiets zeg je over iemand die 73 werd en nog steeds een wei een dik uur kan entertainen.

Niet dat het allemaal zo geolied verliep want deze zanger, caberetier, acteur,... moet al wat vaker naar de noten zoeken alsook naar stukjes tekst en soms mist het optreden daardoor enige vaart. Het katapulteerde ons terug naar de jaren zeventig. Met mijn toenmalig lief ging ik op mijn beste schoenen in een parochiezaal nabij Sint-Niklaas naar Jan De Wilde in concert alwaar ene Urbanus in het voorpgramma stond.


Ode

Het lijkt of de man geen haar is veranderd. De lengte en de kleur van zijn kapsel zijn dat intussen wel, maar de stem, de blik en de tics zijn als bij wonder gebleven en herkenbaar uit de duizend.

De tijd van de bombastische openingsavonden op het Druivenfestival is voorbij. Geen expansieve dansshows in de sporthal meer, geen Scala, Bart Peeters of Zap Mama en zelfs geen in de lucht zwevende creaturen op fietsen boven het Nerocafé. Zijn de centen op? De inspiratie zoek?

Urbanus wist in z'n eentje, met gitaar en een valiesje de start met verve op te vrolijken. Een link te leggen met het Nero-thema want vriend van Sleen. 'Hij tekende met zijn ogen dicht en schilderde op één been'. Een regelrechte ode die de weduwe van de striptekenaar bezijden het podium zichtbaar met blijdschap vervulde. Al was het Urbanus vooral te doen om Piet Fluwijn en Bolleke terwijl in Hoeilaart vooral Nero wordt aanbeden net of dat deze stripfiguur aan de basis van de druiventeelt lag.


Schunnig

1-2-3 Rikketik, Madammen met een Bontjas, Fillemong en Fillomeen,... het ging erin als koek en de kleinsten moesten er al de schunnige mopjes maar bijnemen. Urbanus zong vrijdagavond vaak met de ogen dicht zoals Sleen deed bij het tekenen. Vijftig jaar carrière, 73 jaar en in 1973 gestart. Ook met ernstig materiaal op de plaat. 'Als ik doodga, en ik naast m'n lichaam sta' is ons bijvoorbeeld bijgebleven. Een dijk van een nummer. Bloedernstig. Ook dat is Urbanus. Maar vrijdagavond werd het feest en de toon luchtig en speels. En het publiek genoot hoorbaar. Een goede start wat ons betreft. Nu die regen nog trotseren.

(Foto's Michel Van Mullem)144 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page