top of page

Uitzonderlijk serristenhuis aan de Victor Marchandlaan te koopHOEILAART - Altijd al gedroomd van de ultieme serristenwoning? Al bestaan er diverse modellen, het exemplaar dat momenteel in de Victor Marchandlaan in Hoeilaart staat en te koop wordt aangeboden, weet zich toch enigszins te onderscheiden. Zo is de 'tuin' achter het huis 2 ha 49 groot, en bevat die twee vijvers, een boomgaard, grasperken en bos!

'Deze eigendom, die meermaals ter beschikking werd gesteld voor filmopnames en tentoonstelling van beeldwerken zal de liefhebbers van rust en natuur zeker bevallen', klinkt de promotie. Het pand biedt een bewoonbare oppervlakte van ±422m² (±515m² bruto oppervlakte) met volgende opdeling: op het gelijkvloers: een ruime inkomhal met vestiaire/wasruimte en gastentoilet, ruime leefruimtes met grote open haard met toegang tot het overdekte terras, een family room/TV kamer en een grote keuken met ontbijtruimte. De eerste verdieping biedt 5 ruime slaapkamers, een dressing en een volledig uitgeruste badkamer. Op het tweede verdiep vindt u een ruime slaapkamer met salonhoek, een doucheruimte en een zolderruimte die probleemloos omgebouwd kan worden in een additionele slaapkamer. De eigendom is voorzien van een overdekte parking voor 2 voertuigen, verschillende parkeerplaatsen, een schuur en een bijkomende externe ¨woonruimte§. De woning is over de hele oppervlakte voorzien van kelders en beschikt tevens over een zolder. Algemene uitrustingen : - Alarmsysteem - 2 verwarmingen: Hoofdverwarming aan de hand van 40 zonepanelen verbonden aan de warmtepomp Bijkomende verwarming op gas - Waterverzachter - Elektriciteit gekeurd tot 2042 - de hele eigendom is voorzien van sfeerverlichting.

'Polit Lauwke'

Deze bijzondere villa met 4 gevels, genaamd 'Les Etangs', die vroeger eigendom was van de familie Lauwers, is gelegen in de Victor Marchandlaan. In 1910 was de woning op het kadaster als 'nouvelles constructions' ingetekend en werd ze omschreven als 'een huis en broeikassen'.'Eigenaar en bouwheer was op dat ogenblik Pierre Lauwers wijndruifkweker en vader van Hippolyte Lauwers beter gekend als “Polit Lauwke”. In 1924 werd de vergroting met het linkse deel geregistreerd door Hippolyte Lauwers-Keyaert', lazen we in de geschiedschrijving. Buiten deze grote villa besloeg het domein een gebied van ongeveer 7 hectare en had het 4 vijvers, waaronder één grote vijver met een eilandje, waar men kon varen, zwemmen, vissen, schaatsen, enz…. Verder was er ook een groot grasveld, dat ondermeer gebruikt werd als voetbalveld, een tennisbaan, en een boogschietbaan waren het toneel voor vele familiespelletjes. Er was ook een boomgaard met talrijke appel-, peren-, abrikozen-, pruimenbomen en enkele druivenserres. De schuur was in die tijd gevuld met grote strobalen en werd naast een garage voor 3 auto’s ook wel gebruikt om appels op te slaan tijdens de winter. Hippolyte Lauwers was eigenaar van iets meer dan 100 serres gelegen op de Frans Verbeekstraat slechts een kleine 200 meter in vogelvlucht van deze woning.
(Foto's parktuin: Michel Van Mullem)


Wijndruifkweker

'Les Etangs' was een voorbeeld van een serristenwoning met een omhaagde voortuin en een ruime tuin met vijver ten westen, gekoppeld aan de eerste bloeiperiode van de druiventeelt doch aanzienlijk uitgebreid in de tweede bloeiperiode, tijdens het interbellum. In 1910 werden op het kadaster 'nouvelles constructions' ingetekend, bestaande uit een 'huis en broeikassen'; eigenaar op dat ogenblik was Pierre Lauwers-Lauwers, wijndruifkweker. In 1924 werd de vergroting met het linkse deel geregistreerd, eigenaar was toen Hippoliet Lauwers-Keyaert, die volgens literatuurgegevens 110 druivenserres bezat. Veel later zou Philippe Housiaux (Elsene, 10 december 1947) het pand bewonen. Hij is een voormalige Belgische atleet, die gespecialiseerd was in het verspringen en de sprint. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medaille. Bij het verspringen was hij Belgisch recordhouder van 1968 tot 1976 en op de 200 m van 1968 tot 1969. Housiaux was overigens een van de achttien leden die de Belgische vereniging van olympiërs oprichtte. Deze vereniging bestaat uit de 800 nog levende Belgen die deelnamen aan de Olympische Spelen. Ook is hij co-voorzitter van de Koninklijke Belgische Atletiekbond.


Vraagprijs: 1.980.000 euro. Het pand wordt tot eind deze maand aangeboden.

Nu maar hopen dat dit fraai stuk Hoeilaart in de handen van mecenas mag vallen. Dat de gemeente/de provincie het indien mogelijk niet verloren laten gaan.


INFO: IMMO Engel & Völkers, Place Dumon, Orbanlaan 240, 1150 - Sint-Pieters Woluwe +32 2 256 07 27


Met dank aan / bronnen


468 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page