top of page

Uitgesteld verjaardagsfeest TROS mondt uit in grandioze musicalOVERIJSE - Er werd afgelopen weekend een gloednieuwe musical geboren. 'Let me entertain you!' klonk de naam van de meer dan gezonde muzikale telg van de TROSfamilie. Het werd een kanjer van meerdere kilo en de ouders stellen het goed.

De ouders zijn eigenlijk een trio. Want 'Let me...' is het resultaat van de nauwe samenwerking van drie tovenaars in hun disciplines; Pieter Klinck als regisseur, Nele Kintaert als zangcoach en Simon Charlier als choreograaf. Wat zij samen met een legertje aan zangers, dansers en acteurs afgelopen weekend aan zowat vier uitverkochte zalen lieten zien, grenst aan het kwasi onmogelijke. Maar de droom werd werkelijkheid en toonde zich als een ware wervelwind van creativiteit, talent en plezier in het métier. Amateurtoneel? Liefhebberij? Je kon het nauwelijks geloven.


Attractie

Tros was nog maar eens zo zeker van hun kunnen dat geen moeite werd gespaard om de beschikbare scéne vol te planten met beweegbare decorstukken en uit hun bol gaande musicalsterren en -sterretjes. Dat decor is bij TROS ook altijd een attractie op zich al vonden we het deze keer misschien wel van het goede teveel. Na vijf zinnen 'ne changement' invoeren maakte van 'Let me...' soms wel een erg drukke bedoening. Het onophoudelijk komen en gaan van spelers, dansers, tafels, stoelen en zelfs een bijna complete groenten- en fruitwinkel vergde een hoop van je aandacht en oogde soms chaotisch al zal het wellicht de hele verhaallijn hebben gediend. Een tikkeltje overdaad dus, al kunnen we dat de jarige best vergeven want het wou een levenslijn van 40 jaar in beeld zetten en dat is natuurlijk geen klein bier. Voor Marie, Renee, William, Charlotte en Annneke uit het verhaal werden daarvoor zelfs telkens twee tot drie acteurs en actrices ingezet want kleine meisjes en jongens worden groot, nietwaar. Deze centrale spelers zorgden er met de rest van de cast voor dat 'Let me...' een waar theaterfeest werd.


Racewagen

En we kunnen het niet nalaten om Jacintha Taymans te vernoemen voor haar uitzonderlijk speel- en zangtalent. Zij is onbetwistbaar een theatermens pur sang en dat voel je in elke scéne waarin ze tevoorschijn mag komen. De musical nam een vaart als een racewagen. Dat is best spannend en bij wijlen spectaculair maar miste daardoor enkele rustpunten en wat langere dialogen. Nu kregen we als het ware iets dat op een gigantische videoclip leek waarbij je ogen tekort kwam. Soms vergde al dit 'geweld' erg veel van sommige zintuigen om het dan nog niet te hebben over zij die het allemaal in een mum van tijd moesten uitvoeren. Zo kon je menigeen zien hijgen om zoveel theaterarbeid. De veertig jarige geschiedenis werd puik neergezet en het was wellicht een heksentoer om voor het publiek de diverse decennia uit te beelden qua muziek, mode, en verhaal. Een typische story van mensen die het willen waarmaken in het leven. Met vallen en opstaan. Met de kindertijd, de pubertijd en de volwassentijd gevat in zowat twee uren. Met kletsen om je oren, jaloezie en verliefdheden. Met honderdduizend vragen, ontluikende en bloeiende vriendschappen. Het zat er er allemaal in ondersteund door een bijzonder decor (al vonden we de vele onderdelen in baksteenstructuur minder) maar nog beter: de schitterende liveband die het hele gebeuren erg professioneel begeleidde. Het werd dan ook een feest voor het oor met zorgvuldig uitgekozen en uitgevoerd hitwerk uit recent vervlogen jaren.

'

Mijlpaal

Let me entertain you' was beslist een TROS-mijlpaal, zoveel is zeker. De lat werd hoog gelegd maar gelukkig kon zo goed als iedereen er overheen. De een met al wat meer gemak dan de ander. Zo goed als zeker is dat TROS toch maar weer bewees dat intens samenwerken van velen kan uitmonden in een theaterparel.


'Let me entertain you!' door Toneelgroep TROS, gezien op zaterdag 26 november 2022 in CC Den Blank Overijse.

★★★★☆


Foto's © Michel Van Mullem

319 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page