top of page

'Taxi, Taxi' haalt drie bomvolle zalen, ga daar maar eens aan staan

Bijgewerkt op: 1 dec. 2023


HOEILAART - Meer dan zevenhonderd Hoeilanders en inwoners uit buurgemeenten waren afgelopen weekend in de theaterzaal van GC Felix Sohie present voor de dijenkletser 'Taxi Taxi' door Koninklijke Toneelkring ‘De Jonge Druivelaar.

De door de Druivelaar zelf aangemaakte video-getuigenissen leerden we dat eenieder zich flink had geamuseerd. En zelfs meer dan dat.

En waarempel, de boog moet niet steeds zo gespannen staan. Het gros van de mensheid zal blijven vertier zoeken in weinig om het lijf hebbende en luchtige komedies. Toneelgroep TROS in Overijse had net de deurenkomedie succesvol vanonder het stof gehaald of Hoeilaart volgde met een gelijkaardige productie waarbij evenzeer de lachers werden bediend.

In ieder geval was het lachen, gieren, brullen bij KT De Jonge Druivelaar met thema's waarmee 'De Zevende Dag', 'De Afspraak' of 'Het Journaal' met de nodige ernst in debat gaan met betrokkenen, professoren, psychologen en psychiaters. Hier werden ze ontdaan van hun sociologische en wetenschappelijke insteek en werden zowat alle clichés een voor een uit de kast gehaald; de malle agenten, de wanhopige echtgenotes in negligé, de nichterige motoriek van homo's, de rechercheur met zonnebril en dat alles in een story waarin eindeloos getelefoneer de voornaamste en noodzakelijkste actie bleek.


Verbazing

'Taxi, Taxi' kwam een beetje traag op gang. Het eerste half uur louter verkennend en waarbij de strafste grappen nog even in de koelkast bleven. Eens de naderende pauze spatte 'Taxi Taxi' open als een ballon die het niet meer kon houden. En meteen na het foyerbezoek werd de chaos compleet omdat alle leugens, intriges, dubbelzinnigheden, vraagtekens stap voor stap ontbloot werden wat tot hilarische taferelen zorgde. Iedereen werd met iedereen geconfronteerd, de ene verbazing volgde de andere op, kortom de verwarring was torenhoog. En dat allemaal dankzij de creatieve geest van succesauteur Ray Cooney bij wie 'De Jonge Druivelaar' deze komedie vandaan haalde na eerst wat couleur locale te hebben toegevoegd als zout op de frieten. Het dubbelleven van een taxichauffeur was het uitgangspunt. De man loopt een lichte hersenschudding op en dan waren we vertrokken voor een avondvullende voorstelling waarbij je goed bij de pinken moest blijven om het allemaal te kunnen volgen.


Labyrint

En al lijkt het gebrachte een doodleuk verhaaltje 'van niets', toch sta je te kijken hoe kundig de cast van 'De Jonge Druivelaar' dit labyrint van intriges op de planken weet te zetten. Komedie is en blijft een aartsmoeilijk genre. Iedereen voelt zich ertoe geroepen, weinig zijn uitverkoren. Komieken van de bovenste plank zijn zeldzaam en die uit het amateurtheater zijn dat des te meer. Daarom onze waardering voor zoveel inzet en spelgenot. En voor het in stand houden van een genre dat vaker op de achtergrond verschuift omdat het niet meer van deze tijd zou zijn. 'De Jonge Druivelaar' haalde er in Hoeilaart drie bomvolle zalen mee. Ga daar maar eens aan staan.


'Taxi Taxi' door Koninklijke Toneelkring ‘De Jonge Druivelaar, gezien op vrijdag 24 november 2023 in GC Felix Sohie, Hoeilaart.

★★★☆☆


Foto's © Michel Van Mullem
310 weergaven0 opmerkingen
bottom of page