top of page

Taverne Sonian naast kasteel van Groenendaal sluit de deurenHOEILAART - Taverne Sonian nabij het Kasteel van Groenendaal aan de Duboislaan in Hoeilaart stopt er mee. De bekende horecazaak was voor veel boswandelaars the place to be dank zij de kwaliteitsvolle keuken alsook de aanwezigheid van het zonnige terras in een enige omgeving.

Via hun Facebookpagina danken de uitbaters hun trouwe klanten. Niet enkel die uit de regio maar ook zij die veel verder weg woonden. Sonian, 'the good life' te midden van het Zoniënwoud. De taverne was ondergebracht in een unieke schuur op een prachtig domein in Hoeilaart tussen de Duboislaan en de vijvers alwaar decennia geleden ook al horeca in het voormalige kasteel huisde. Op de menukaart prijkten een verzameling van lekkere salades, maar ook burgers en klassiekers. Vaak waren er wildsuggesties, jumbo mosselen en andere niet te versmaden suggesties te krijg. Er grepen allerhande bijeenkomsten plaats, recepties, trouwpartijen of muziekoptredens plaats. Dit laatste werd ingevuld door Frank & Mike, 'live from the woods'. De bijzondere locatie maakte deel uit van de Augustijnenpriorij van Groenendaal (oorsprong 1343). Jan van Ruusbroec was later één van de 14de-eeuwse bewoners.


Horecafunctie

In 1783 wordt de priorij door Jozef II opgeheven en onder de Franse bezetting verbeurd verklaard. Het grootste deel van de gebouwen werd in 1825 gesloopt. De priorijhoeve, de onderbouw van de priorijkerk (nu een schuur) en het voormalige priorshuis (het latere kasteel van Groenendaal) werden gevrijwaard van de sloop en kreeg later een horecafunctie. Bekend was het restaurant Chateau de Groenendael dat in 1859 opende en uitgebaat werd door Dhr Boon, concierge van de graven du Vol. 'Vanaf 1881 waren het de heren Loy, Schimp en Martin die het gebouw uitbaatten. Hier kwam de gegoede burgerij verpozen na een wandeling in het bos of na een wedstrijd op de renbaan van Groenendaal. Het is een gebouw in classissistische stijl dat gebouwd werd rond 1783 en dienst deed als woning voor de laatste prior van de abdij', vertelt de geschiedschrijving. Bijzonder bij Sonian waren de in de kelder ondergebrachte keuken die je via een hellend vlak kon bereiken terwijl de kok er volop aan het werk was.


Foto boven © Sonian

Andere foto's hieronder © Michel Van Mullem & Sonian


371 weergaven0 opmerkingen
bottom of page