top of page

Start provinciale campagne tegen sluikstorten langs waterlopen
VLAAMS-BRABANT - De provincie Vlaams-Brabant lanceert tijdens de Vlaamse Waterdagen een campagne tegen sluikstorten en zwerfvuil langs de waterlopen. Samen met de gemeenten en Mooimakers zet ze via een gerichte aanpak in op sensibilisatie, communicatie, opvolging en handhaving.

Om het belang van water in de kijker te zetten, werkte de provincie Vlaams-Brabant tijdens de Vlaamse Waterdagen, gecoördineerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), mee aan verschillende acties en activiteiten. 'De Vlaamse Waterdagen zijn een mooie aangelegenheid om onze inspanningen voor water onder de aandacht te brengen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Want als provincie zijn we dag in dag uit in de weer voor ons water”.

'Bij het onderhoud van onze waterlopen botsen we regelmatig op zwerfvuil. Dat is enorm storend voor de omwonenden, de natuur en onze medewerkers”, zegt Nevens verder. 'Daarom starten we een sensibiliseringscampagne tegen dit sluikstorten. De start van deze gegidste wandeling in het Webbekoms Broek is dan ook een mooie gelegenheid om deze problematiek onder de aandacht te brengen. Want ook hier moet zwerfvuil opgeruimd worden telkens het wachtbekken na hoogwater terug leegloopt.


Handhaving

De provincie Vlaams-Brabant gaat hiervoor samenwerken met de gemeenten en Mooimakers. Samen gaan ze het zwerfvuil in en langs waterlopen gericht aanpakken, met aandacht voor brede sensibilisatie, communicatie en opvolging. De provincie gaat daarbij ook meer inzetten op handhaving. Ze stelde al 4 toezichthouders aan die gepast kunnen optreden bij sluikstort in en langs waterlopen. Ook overtredingen binnen de vijfmeterzone worden aangepakt. Materialen die er achtergelaten worden horen daar niet thuis, want ze kunnen de oevers beschadigen, hinderen de vrije doorgang voor onderhoud, en kunnen in de waterloop terechtkomen. Het gevolg hiervan is vervuiling van het milieu en een hogere factuur voor de opruimingskosten of de herstellingswerken.

'Via flyers waarop we vaststellingen van overtredingen aanduiden, manen we overtreders aan binnen een vastgestelde termijn actie te ondernemen. Zo spelen we kort op de bal en volgen we strikt op', besluit gedeputeerde Bart Nevens.5 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page