top of page

Slotdag 'De adem van de jazz': nalatenschap van grootmeester en experimenten van twee vrijbuitersHOEILAART - De op zijn minst intrigerende jazz-week in GC Felix Sohie zit er op. Beetje jammer want die smaakte naar nog veel meer. Om en rond jazzfenomeen Willy Roggeman werd een fijn geslepen diamant naar ons toegeworpen door een handvol de bovenste beste musici. Deze bijzondere adem wist Hoeilaart waarempel weer stevig op de jazzkaart te zetten.

'De adem van de Jazz' had een week lang alle registers omtrent het werk van Roggeman gecoverd. Daartoe diende een uitgebreide expositie waarin schilderijen, boeken, audiofragmenten enzomeer Roggemans liefde voor het genre schetsten. En dat leverde erg interessant materiaal op. Het waren prof. Dr. Jürgen Pieters en Frank Vanlangenhove van de RUGent die de memorabele Roggeman-hommage in diens geboortestad Ninove in Hoeilaart deel wilden overdoen. Willy Roggeman die afgelopen lente overleed heeft nog van de plannen geweten maar ontviel ons nog vooraleer hij misschien naar Hoeilaart had kunnen reizen. Niettegenstaande dit nare bericht wisten Jazz met Pit en Serreklanken deze beklijvende 'De adem van de jazz' in de druivengemeente gestalte te geven in het gemeenschapscentrum. Al even boeiend en met de nodige uitstraling was het muzikale luik dat afgelopen zondag werd afgesloten met 'Monkish Notes' door de Belgische pianiste Eve Beuvens (foto boven) die haar liefde voor wereldpianist Thelonious Monk (Rocky Mount (North Carolina) 10 oktober 1917 – Weehawken (New Jersey) 17 februari 1982) niet onder stoelen of banken stak. Het werd een meesterlijke solo waarin Beuvens met brio in de nalatenschap van de grootmeester dook.
Eve Beuvens

Adem

Later in de namiddag wachtte ons bovendien een slotverrassing. Audrey Lauro en Frans Van Isacker speelden 'Blues voor glazen blazers' en dat bleek om twee solo-performances te gaan waarin de twee experimenterende vrijbuiters ons wakker wisten te schudden met hun bevreemdende saxofoons die enkel dito klanken produceerden. 'Een solo-performance van deze giganten is een prikkeling voor oor en oog en staat bol van de onverwachte wendingen!', luidde de aankondiging met geen woord teveel of te weinig. Het was allemaal niet alledaags en misschien niet zo feestelijk als slot maar het bracht aan dat de organisatoren niets schuwden en alle toonladders van de jazz wilden bespelen als bij een soort encyclopedische aanpak. Het maakte 'De adem van de jazz' alvast rijker terwijl diezelfde adem hier dominant weerklonk tussen de schaarse noten. Er is de afgelopen weken een stukje muziekgeschiedenis geschreven in Hoeilaart. Geloof ons vrij.


Foto's ©Michel Van Mullem


'Monkish notes' van Eve Beuvens en 'Blues voor glazen blazers' van Audrey Lauro en Frans Van Isacker, gezizn op zondag 10 december, slotdag 'De adem van de jazz' in GC Felix Sohie in Hoeilaart

★★★★☆Frans Van Isacker


Audrey Lauro
75 weergaven0 opmerkingen
bottom of page