top of page

Rilke en Yeats inspireren meesterlijke Natashia Kelly Group

Bijgewerkt op: 10 apr. 2022HOEILAART - Donderdagavond waren Natashia Kelly en haar muzikanten te gast in de schouwburgzaal van GC Felix Sohie. En ondanks haar torenhoge reputatie liep Sohie maar halfvol. Zij die er wel waren genoten van een uur durende sessie boordevol eigen originele songs waarbij Kelly zich liet inspireren door poëzie van Rilke en Yeats.


Op het programma de try-out van het project ‘Dear Darkening Ground’. Een en ander resulteerde in enkele onbetwiste jazzparels mede door de innemende en oorstrelende stem van Kelly. ‘Dear Darkening Ground’ wil een pleidooi zijn voor de plaats van de mens in de natuur: blijft hij er op positieve wijze in floreren of zorgt het grove geld er voor dat alles op een dag naar de verdoemenis gaat. De poetische beschouwingen van weleer blijken vandaag eerder naar het tweede te hellen. De mens als nestbevuiler, als oorlog voerend wezen die zijn omgeving danig kan teisteren.


Toegankelijk

Natashia Kelly liet zich eerder fel opmerken met die fraaie stem van haar. Nu keert ze terug met een band met zogenaamde 'sterkhouders van de Belgische jazz' – Ruben Machtelinckx, Nicola Andrioli, Yannick Peeters en Dré Pallemaerts die de eeuw oude woorden van Rilke en Yeats erg sterk muzikaal verpakken. En al treden hier klassebakken uit de jazz aan toch staan bijvoorbeeld ook de deuren van pop en folk open. Dat zorgt voor een toegankelijk muzikaal optreden. Voor een frisse, verkwikkende douche van herkenbare klanken. En niet in het minst: de muziek flirt openlijk met de stem van Kelly die zij op een heel aparte wijze weet te gebruiken. Vaak heel speels en pienter en tegelijkertijd verfijnd en verrassend.

De tournee van dit concert (januari/februari 2023) gaat gepaard met een albumrelease bij WERF Records.

'Natashia Kelly behaalde haar graad ‘master jazz singing’ in 2011 aan het Brussels conservatorium waar ze onder meer les kreeg van David Linx', lezen we nog. 'Aanvankelijk was ze als sidewoman actief in verschillende jazz projecten. Wanneer ze met bassiste Yannick Peeters een uniek duo vormt, komt haar zangcarrière pas goed op gang. In 2012 winnen ze de New Port Jazz Rally. “Intense, fascinating, powerful!” was de lovende commentaar van de jury'.
10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page