top of page

Reintje's overtocht was woelig maar erg genietbaarHOEILAART - Voor hun nieuwste produktie putte Toneelgroep Reintje uit het oeuvre van Tom Stoppard die op zijn beurt door Ferenc Molnàr geïnspireerd werd. Na vertaling door Jos Van Gorp lag 'De woelige overtocht' op tafel, een verkwikkend en opwindend theaterstuk met snedige dialogen en een hoop bizare verwikkelingen.

De zes spelers van Reintje die de cast vormden, wisten er wel raad mee. Met de nodige flair en zwier werd anderhalf uur lang erg vermakelijk toneel gespeeld in een erg functioneel decor.

Jammer van de vele lege zitjes want Reintje verdiende echt beter met deze puike prestatie. Het gezelschap nam ons mee op een zeetocht die met de minuut woeliger werd. En ze deden dat heel overtuigend en meeslepend. Sandra Turai (Laura Stordeur) en Alexandra Gulyaski (Kaat Verhaeghe) zijn toneelschrijfsters die samen met hun componist Adam Adam (Bram Verhaeghe) aan de repetities toe zijn van een nieuwe voorstelling. En op een cruiseschip bij een onrustige zee kan dat rare wendingen nemen. Zelfs steward Dvornitsjek (Wies Joly) waggelde over het dek als een dronken matroos. En dat had inderdaad eerder vandoen met zijn drankprobleem dan met de woelige zee. Bij elke bestelling wist hij op sluwe wijze de opvarenden hun drankjes te ontfutselen. Joly, vaste waarde bij Reintje, acteerde weerom bovenmaats alhoewel soms te nadrukkelijk als dronken heerschap. Na een poos wist eenieder wel dat hij boven zijn theewater was. Wies Joly bleef ondanks deze gimmick erg genietbaar en zijn spel blijvend aanstekelijk.


Smoorverliefd

Anouk Bellemans als actrice Natasja Navratilova blonk dan weer uit als welbespraakt en opvallend expressief personage op wie acteur Trevor Snook (Remco Royen) smoorverliefd werd. Dat leverde enkele zinderende toenaderingspogingen op maar meer was de man niet gegund. Naar het einde toe volgde de verklaring. 'De Woelige Overtocht' was inderdaad woelig in menig opzicht. Het werd zelfs letterlijk onstuimig als de zee zodanig te keer ging dat alles op de planken net niet met man en muis verging. Gelukkig voor ons want er was toen nog een flink stuk te gaan. Adem Adem die overboord sloeg bijvoorbeeld en doornat de reis verder kon zetten na een heldendaad van steward Dvornitsjek die er evenzeer een nat pak aan overhield. Het ging allemaal razendsnel vooruit en oogde erg filmisch zodat je toneelavond in een zucht voorbij gleed. Geen zucht van enige verveling want het was kicken bij zoveel fraaie momenten van speels theater. Reintje bleef scoren.

Toneelgroep Reintje met 'De Woelige Overtocht' gezien op donderdag 20 oktober. Nog te zien vandaag zaterdag 22 oktober om 20 uur in GC Felix Sohie in Hoeilaart.

★★★☆☆


(Foto's Michel Van Mullem)


176 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page