top of page

Regionaal Landschap Dijleland vierde haar 25 jarig bestaan.
VLAAMS-BRABANT -Voorbije vrijdag werd aan het Zoet Water in Oud-Heverlee het Streekhuis Dijleland feestelijk ingehuldigd met 120 genodigden. Zondag 18 augustus was het Feest in het Dijleland voor het grote publiek met tal van gegidste wandelingen en doe-activiteiten.

Het nieuwe Streekhuis Dijleland werd volledig ecologisch en duurzaam verbouwd. De verbouwing en inrichting kreeg financiële en logistieke steun van de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Oud-Heverlee, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurinvest, het Agentschap Onroerend Erfgoed en CERA.

'Ik ben blij dat het Regionaal Landschap Dijleland zijn verbindende rol kan blijven opnemen in de toekomst en dat vanuit het Streekhuis Dijleland. In het Streekhuis Dijleland zal cultuurhistorie, natuur- en bosbeheer, landschapszorg, toerisme en religie elkaar blijven ontmoeten en versterken', zegt Willy Verbeke, Penningmeester Regionaal Landschap Dijleland.

Kunstenaar Ad Wouters maakte voor deze speciale gelegenheid een kunstwerk genaamd ‘Venus van Meerdaal’. Het kunstwerk is te bewonderen aan Streekhuis Dijleland.


Erfgoedwandeling

De Zoet Water-streekwandeling, de bomenwandeling, en de boswandeling Evers en bevers lokten heel wat interesse. Net zoals de historische erfgoedwandeling naar de Gallo-Romeinse grafheuvels van Heverleebos. De aanwezigen staken met plezier de handen uit de mouwen met boswachter Marc. De Vrienden van O.L.V. van Steenbergen i.s.m. Davidsfonds Sint-Joris Weert zorgden met a capella liederen voor muzikale klanken in de mooie kapel O.L.V. van Steenbergen. De bezoekers van het feest kozen de mooiste foto’s van de streek. Het was moeilijk kiezen tussen de prachtige inzendingen. De winnaars van de fotowedstrijd zijn Hylko Oosterloo met een foto van de Doode Bemde. Hylko wint een etentje in het restaurant Spaans Dak. Hans Coeckelberghs wint met een foto van de Vijvers van Oud-Heverlee. Jordy Knoops wint met een foto van de Doode Bemde. Hans en Jordy winnen een streekpakket.Jordy KnoopsHans CoeckelberghsHylko Oosterloo


Natuur- en/of erfgoedprojecten

Op 25 jaar tijd legde het Regionaal Landschap Dijleland 57 kilometer hagen en houtkanten aan. Op 328 locaties zijn hoogstamboomgaarden aangelegd of hersteld. Op meer dan 900 locaties zijn afgelopen jaren natuur- en/of erfgoedprojecten gerealiseerd. '25 Jaar werkten de medewerkers met hart en ziel aan meer en betere natuur en de bevordering van het streekeigen karakter. Dat is terecht een reden tot feest! De Brabantse Wouden zijn geselecteerd als kandidaat Nationaal Park. Die selectie is een kroon op het werk van alles wat er in de prachtige bossen en wouden al gerealiseerd is', aldus Bart Nevens, gedeputeerde leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant. 'Nadenken hoe het waterrijke en groene karakter van de streek kan versterkt worden is een actiepunt. Onze landschappen staan nieuwe uitdagingen te wachten zoals klimaatrobuustheid. Het zal aanpassingsvermogen en creativiteit vragen van onze landbouwers, bosbeheerders, landschapsverzorgers en inwoners van de streek. Als Regionaal Landschap Dijleland zullen we hier onze ondersteunende rol blijvend in opnemen', verzekert Jan Verroken, coördinator Regionaal Landschap Dijleland.


23 weergaven0 opmerkingen
bottom of page