top of page

Provinciale school De Wijnpers opende nieuwe Tuinbouw-gebouwLEUVEN - Gisteren opende het nieuwe Tuinbouw-gebouw van de provinciale school De Wijnpers in Leuven officieel de deuren. De leerlingen van de richting ‘land- en tuinbouw’ kunnen nu in een moderne en stimulerende omgeving de lessen volgen.

De nieuwbouw is een voorbeeld van duurzaam bouwen. Het maakt gebruik van een systeem van hernieuwbare thermische energie door verticale boringen in de ondergrond. 'De 375 leerlingen van de tweede en derde graad land- en tuinbouw van De Wijnpers kunnen voortaan de lessen volgen in een gloednieuw gebouw. Tot nu toe zaten ze verspreid over verschillende gebouwen op de campus”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor onderwijs. Het nieuwe gebouw telt, naast les- en praktijklokalen, ook twee wetenschapslokalen met labovoorzieningen, kleedkamers en douches en lockers, en een vinificatieruimte waar wijn kan gemaakt worden.


Daktuin

Ook de nieuwe schoolwinkel en een lerarenkamer krijgen een plaatsje. In een experimentele ruimte kunnen de leerlingen nieuwe teelttechnieken uitproberen, zoals verticale stadslandbouw onder invloed van ledverlichting. Op het dak zullen de leerlingen zelf een educatieve en natuurvriendelijke daktuin aanleggen. 'Het werd erg duurzaam en compact gebouwd. Het voldoet aan de BEN-energienormen en wordt fossielvrij verwarmd en gekoeld met een BEO (Boorgat Energie Opslag)-veld. Dit systeem haalt de warmte en koelte uit een buizenstelsel onder de grond', zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor gebouwen. “Dit is een technologie waarvan we hopen dat ze ook overgenomen gaat worden in andere schoolgebouwen. Het is duurzame energie met een zeer lage milieu-impact met lage gebruiks- en onderhoudskosten. Op die manier kan de energiefactuur serieus gedrukt worden. Niet onbelangrijk in deze tijden'.


Afscheid

​​Er is ook een directiewissel te melden. Na 15 jaar dienst als directeur gaat Lut Lambert op pensioen. ​In deze periode had ze een grote invloed op de ontwikkeling van de school. Ze startte in 2007 met 444 leerlingen. Ondertussen zijn er dat 888. Ook het aantal leerkrachten en medewerkers verdubbelde van 75 in 2007 tot 154 in 2022. Voor haar kwamen de leerlingen steeds op de eerste plaats. ​ Het zorgbeleid kreeg een enorme boost en de uren voor omkadering werden ten volle ingezet in de klas. Naast het aantal leerlingen zijn ook het aantal studierichtingen fors uitgebreid binnen de domeinen Land- en tuinbouw, Kunst en creatie en STEM. ​ Daarnaast werd ook op infrastructureel vlak een enorme stap vooruitgezet. Er kwam een nieuw gebouw voor de eerste graad (2014), de renovatie en ingebruikname van het Wijnpershuis (2018) en nu voor het domein Land- en tuinbouw. Lut Op 30 september wordt Lut Lambert door haar collega's en leerlingen feestelijk uitgezwaaid. Lambert wordt opgevolgd door Bart Van den Bosch.
Directeur Lut Lambert (midden) werd 'uitgewuifd' door (v.l.n.r. Jean-Pierre Crabbé, directeur kenniseconomie, gedeputeerde Gunther Coppens, gedeputeerde Bart Nevens en de nieuwe schooldirecteur, Bart Van den Bosch28 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page