top of page

Project Desbeck pakt meteen groots uit en droomt nu al van vervolg



HOEILAART - Project Desbeck, een mega muziekfestival dat afgelopen zaterdag zijn beloop kende in de gelijknamige industriële site, werd maandenlang zo kundig voorbereid en aangekondigd dat het opzet enkel kon slagen. Het weer zat niet echt mee in de eerste helft maar daarna werd een ongezien feestje in Hoeilaart gebouwd. En de organisatoren blijken de smaak te pakken.

Van meetaf aan werd het duidelijk dat het hier niet om de zoveelste fuif ging. De communicatie mikte veel verder. Tot zelfs buiten de regio. Een gewaagde onderneming al zorgden XER, VIEF en KONTROL meteen voor 3 stages en 14 uur topmusic zowel binnen als buiten de vroegere gieterij. Er werden zo'n 20 acts naar Hoeilaart gehaald en die bereikten meer dan 2000 festivalgangers. Techniek, inkleding, veiligheid, catering,... waren top en zorgden ervoor dat het evenement een schot in de roos werd. Een en ander werd mogelijk gemaakt mede dankzij een legertje sponsors dat de schouders onder het muziekfeest stak. XER, VIEF en KONTROL waren hiermee niet aan hun proefstuk toe. In en om Hoeilaart pakten deze jongens eerder uit met soortgelijke evenementen zij het dan kleinschaliger. Dat was zo in het geval van dj-avonden in de Kasteelhoeve of in het Ruusbroecpark ter hoogte van het parkpaviljoen.


Nultolerantiebeleid

Opvallend ook de omarming van diversiteit. 'We willen dat iedereen zich veilig en op zijn gemak voelt en zich vrij kan uiten. Daarom hanteren we een strikt nultolerantiebeleid voor elke vorm van discriminatie, intimidatie of schadelijk gedrag', klonk de afspraak overduidelijk. Ook veiligheid en welzijn voerde Project Desbeck hoog in het vaandel. 'Om de veiligheid en het welzijn van alle deelnemers te garanderen, is Project Desbeck een drugsvrij evenement. Illegale middelen of activiteiten worden niet getolereerd. Laten we ons richten op muziek, kunst en positieve vibes!', lieten de organisatoren weten. 'Laten we van Project Desbeck een overgetelijk ervaring maken!' en dat werd het ontegensprekelijk. Je zag het aan de opkomst en aan de reacties van de deelnemers op social media. Project Desbeck groeide in een slag tot het meest besproken mega event in de regio. En daar willen de organisatoren natuurlijk graag een vervolg aan breien. Desbeck wordt echter binnenkort plat gegooid om plaats te ruimen voor een KMO-zone of iets van die orde. De locatie verdwijnt dus en het Project zou dus moeten uitwijken in het geval er een tweede editie volgt. Geen klein bier in een dorp als Hoeilaart. Als de sloop vertraging zou oplopen, bestaat wellicht een waterkansje voor de opbouw van Project Desbeck II. Maar da's koffiedik kijken. Al bij al staat de eerste editie meteen in prominente letters in de analen van feestend Hoeilaart. Heel veel jongeren uit de regio blijven te vaak op hun honger zitten wat dergelijk vertier betreft. Al langer dan zaterdag heeft men het bewijs dat de honger groot is.


Foto's © Dieter Nijs




295 weergaven0 opmerkingen
bottom of page