top of page

Professor Serge Muyldermans voortaan ereburger van HoeilaartHOEILAART - Op de laatste gemeenteraad van vorige maand werd ondermeer de gemotiveerde vraag vanuit de Seniorenraad tot toekenning van het ereburgerschap aan Professor Emeritus Serge Muyldermans goedgekeurd.

Serge Muyldermans (°1955, Hoeilaart) is biotechnoloog en tot voor kort verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Sinds 1 oktober 2019 kan hij zich professor emeritus noemen. Muyldermans haalde zijn PhD in 1982 met onderzoek naar de opbouw van chromatine (DNA en eiwitten) in de kern van eukaryotische cellen.

Het is intussen 30 jaar geleden dat in een labo op de VUB een opmerkelijke waarneming gedaan werd. Studenten biologie krijgen de opdracht om antilichamen uit bloed te zuiveren. 'Omdat ze hiervoor geen overbodig dierenleed willen veroorzaken om bloed te bekomen, stemmen ze in om een staal kamelenbloed gebruiken', luidt het. 'Dat staal dat nog ergens in een vriezer ligt is een overblijfsel van andere experimenten. De opdracht gaf niet het verwachte resultaat, de grootte van de antilichamen die de studenten vinden, is kleiner dan de klassieke antilichamen. Vele onderzoekers zouden het hierbij houden en concluderen dat de studenten iets verkeerd gedaan hebben. Professor Hamers, waar Serge op dat moment voor werkt beslist deze onverwachte observatie verder te onderzoeken'.


Nature

In 1993 volgt een publicatie in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’ van de ontdekking van de zware keten antilichamen bij kameelachtigen. Het artikel concludeert dat deze ontdekking nieuwe perspectieven opent voor de engineering van antilichamen. Bij de eerste publicatie is Muyldermans één van de ontdekkers, bij de volgende (1994) is hij de eerste auteur, wanneer de sequentie en structuur van de zware keten antilichamen wordt bekendgemaakt. 'Tegen het einde van de jaren negentig volgen, onder leiding van Muldermans, nog vele publicaties en wordt meer en meer duidelijk welke perspectieven deze ontdekking effectief te bieden heeft. Door dit werk kunnen onder andere ook de fragmenten die binden op antigenen geïsoleerd worden en stabiel bewaard worden namelijk de Nanobodies', klinkt het.

'Serge Muyldermans is een volbloed Hoeilander, geboren en getogen in onze druivengemeente en zoon van een gekende serrist. Gehuwd met Nadine Desmaels, trotse vader van Joke en Pieter en fiere grootvader van 6 kleinkinderen', schreef dorpsgenoot Stefaan De Rudder op de website van de Seniorenraad. 'Zoals velen onder ons ging hij naar de kleuter- en de lagere school in de toenmalige Gemeenteschool in het huidige Felix Sohiecentrum. Ondanks zijn, zeg maar, briljante carrière was Serge in die jaren niet meteen een primus want zijn speels karakter en zijn passie voor het voetballen stonden de hoogste cijfers in de weg. Zijn ouders besloten dan ook wijselijk om hem na de lagere school niet naar een van de voor de hand liggende secundaire scholen in de buurt te sturen maar, gescheiden van de meeste van zijn vrienden, naar het Atheneum in Etterbeek'.


Assistent

'Omdat hij toen geen echte talenknobbel bleek te hebben opteerden zijn ouders voor de moderne humaniora wetenschappelijke B. Na de humaniora ging hij naar de VUB waar hij eerst dacht Biologie of L.O. te studeren maar uiteindelijk opteerde om Scheikunde en Biochemie te studeren. Door zijn uitstekende resultaten kon hij doctoraatsstudies aanvatten die hij beëindigde in 1982 met onderzoek naar de opbouw van chromatine (DNA en eiwitten) en werd hij assistent aan de VUB'.

'Ondertussen was hij gehuwd en echtgenote Nadine had toen een belangrijke job bij Philip Morris en dat weerhield het koppel om naar het buitenland te vertrekken. In het labo waar Serge onderzoek deed fungeerde hij een beetje als manusje van alles en werd hij een gewaardeerde medewerker. Zijn praktische kennis droeg er toe bij dat hij vele herstellingen aan ingewikkeld apparatuur tot een goed einde bracht wat vaak heel kostenbesparend werkte. Zo slaagde hij erin om een thermometer van een incubator die onleesbaar was geworden te herstellen of van twee defecte apparaten één bruikbaar te maken'.


Chinees

'Sindsdien blijft Serge verder onderzoekswerk nauw opvolgen, maar geeft hij ook, op vrijwillige basis cursussen Biotechnologie aan bachelors scheikunde en biologie en aan masters handelsingenieurs en burgerlijk ingenieur elektronica. Al deze activiteiten en zijn ijzersterk CV leidden ertoe dat hij voorgesteld werd om professor te worden in 2002. Samen met professor Jan Steyaert richtte hij Ablynx op in december 2001. Die firma gebruikte de door intussen professor Muyldermans ontwikkelde technologie en kwamen met een eerste product op de markt. Ablynx werd in 2018 overgenomen door Sanofi voor een slordige € 3,9 miljard. Serge blijft ondertussen zijn zelfde ik en blijft na het opnemen van zijn Emeritaat heel actief in de wetenschappelijke branche. Hij schrijft zelf nog regelmatig bijdragen voor diverse tijdschriften, doet reviews van artikels door anderen geschreven, zetelt in jury’s en is ook nog eens gastdocent aan een Chinese Universiteit ‘Dalian University’. Covid belette hem om ter plaatse als docent op te treden en alles gebeurt dan ook online. Maar wie weet is hij straks gedoemd om gedurende een langere periode Chinees te eten', aldus Stefaan De Rudder. 'En om zijn avonden te vullen is er nog steeds voetbal. Vooral het jeugdvoetbal ligt hem na aan het hart, maar door zijn bestuursfunctie staat hij ook dicht bij de organisatie van de club. Serge is, ondanks zijn rijkgevulde carrière een man van het volk gebleven en dat siert hem als geen ander'


(FOTO Dieter Telemans)358 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page