top of page

Prof. Dr. Em. Serge Muyldermans nu officieel Hoeilaarts ereburger
HOEILAART - Tijdens een plechtige bijeenkomst op het Hoeilaartse kasteel/gemeentehuis werd Serge Muyldermans, geboren en getogen Hoeilander, afgelopen zaterdag uitgeroepen tot ereburger van het Doendersdorp.

Hij was 30 jaar geleden in een labo op de VUB een van de ontdekkers van de zware keten antilichamen bij kameelachtigen. Muyldermans behaalde hiermee internationale faam met onder meer het verschijnen van een artikel in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature’ in 1993. Tegen het einde van de jaren negentig volgden nog vele publicaties en werd meer en meer duidelijk welke perspectieven deze ontdekking effectief te bieden heeft. In 2001 richtte Serge Muyldermans het bedrijf Ablynx op. 'Enkele onderzoekers die door hem werden opgeleid stapten mee in dit succesverhaal. Zelf bleef hij, als eeuwige altruïst, verder werken als prof en onderzoeker aan de VUB. Hij bleef Ablynx wel wetenschappelijk adviseren in de beginjaren. Al snel groeide Ablynx uit tot een bedrijf met enkele honderden werknemers. Door de meeste grote pharmabedrijven werd geïnvesteerd in het NANOBODY platform dat ondertussen onder trademark was geplaatst', klonk het. In 2018 werd Ablynx opgekocht door Sanofi voor $4,8 miljard (omgerekend toen 3,9 miljard euro). Dat is meer dan de opbrengst van de verkoop van Omega Pharma door Marc Coucke. Anders dan bij Marc Coucke werd Serge er zelf geen multimiljardair door. Maar weten dat een technologie die jezelf hebt uitgewerkt, tot zo’n economisch succes kan leiden, leverde hem ongetwijfeld meer trots op dan Marc Coucke.


Nobelprijs

In 2018 werd de Nobelprijs voor scheikunde onder andere uitgereikt aan Sir Greg P. Winter, voor het uitwerken van de technologie ‘Faagdisplay van peptides en antilichamen’. De technologie die leidde tot deze Nobelprijs, werd initieel op punt gesteld voor klassieke antilichamen. Serge werkte samen met Greg Winter om de techniek op punt te stellen en te combineren met de sterktes van de kameelantilichamen. Grote wetenschappers inspireren elkaar. Hoeveel Hoeilanders kunnen zeggen dat ze hebben samengewerkt met een Nobelprijswinnaar, laat staan hen hebben geïnspireerd?

Ook in Hoeilaart is hij een gekend gezicht. Serge is jeugdtrainer en voorzitter geweest van voetbalclub Eendracht Hoeilaart en was later stichter van de fusieclub voetbalclub ERC Hoeilaart. Bij ERC was hij voorzitter tot 2013 en is hij tot nu nog steeds gerechtigd correspondent. Hij volgde hiermee het voorbeeld van zijn vader Marcel Muyldermans die in het verleden de twee harmonieën in Hoeilaart samenbracht tot de Nero’s Muzikanten. Net voor de COVID-19 uitbraak ging Serge met pensioen aan de VUB, hij werd dus professor emeritus. Er kwam wat tijd vrij om enkele mooie stukken te schrijven op de website van senioren Hoeilaart, om zo meer wetenschappelijke inzichten en informatie te delen.
81 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page