top of page

'Porter L'Oeil' van Les Cajoutiers van gewoon naar buitengewoonTERVUREN - Het moeten niet steeds de grote vedetten of TV-bekenden zijn die een mens naar het cultuurcentrum zouden lokken. Ook een handvol dove Senegalese kinderen kunnen dat met erg kunstzinnig werk dat creativiteit, handenarbeid of de manuele expressie ver overstijgt. En we kunnen dat oogstrelend aanbod hier uitvoerig beschrijven, handiger is het om naar CC De Warandepoort aan de Markt te trekken en het zelf te gaan ontdekken.

'Porter L’Oeil' (in de gaten houden) is een tentoonstelling met werken van kinderen van de dovenschool Les Cajoutiers te Warang (Senegal). Deze werken zijn tot stand gekomen via online samenwerking met België.

'Het project is ontstaan tengevolge de erbarmelijke socio-economische realiteit, die de kinderen in kansarme families van de regio ervaren', luidt het. De Belgische stichter Sophie Camara-Corynen wenst daarom ook scholing aan te bieden aan kinderen die dagelijks met deze materiële en psychologische problemen geconfronteerd worden. 'Sommige families hebben niet eens genoeg om dgelijks te eten. Op termijn is de scholing het meest efficiënte middel en het onderwijs dat wij aanbieden brengt niet alleen hoop op een betere toekomst, maar een horizon met een perspectief dat deze kinderen nooit hebben gekend. In Warang, haar verblijfplaats, ontmoet ze een onderwijzer, die de streek en de inwoners zeer goed kent. Samen identificeren zij de families in nood en trachten zij de ouders te sensibiliseren en hen het belang van het onderwijs aan te tonen. Haar doorzettingsvermogen om de strijd tegen armoede en gebrek aan scholing voort te zetten, worden zeer gewaardeerd en de overheid erkende de school als één van de 3 beste van de regio. Dank zij de bijdragen van peterschappen, giften van sympatisanten en de inzet van de medewerkers, werden steeds alle jaarlijkse doelstellingen gerealiseerd'.Slangenhuid

Maar terug naar de kunst. In CC De Warandepoort werd een erg fraaie expositie samengesteld met werk op diverse, vaak primitieve dragers, en in een techniek waarbij zowel verf, lijm, gips, gekleurd papier, olie pastels, houtskool, zelfklevende folie en zand werden gebruikt. Het formaat van de werken is erg divers. Soms zijn ze erg groot en door het papier vrij fragiel. Origineel is alvast de meterslange slang vergezeld van een evengroot grafisch werk waarbij gefocust werd op de structuur en tekening van het slangenhuid. Het werd gerealiseerd met oostindische inkt op bruin papier. Tal van portretten in soms spetterende kleuren bevolken evenzeer de tentoonstellingsruimte naast fijnzinnige en eerder decoratief werk. Kleinere schilderijen tonen taferelen uit de leefwereld van de kinderen. Zowaar adembenemend is de verbeelding van dieren alsof ze uit de prehistorie overwaaiden. Het pictorale en de koloriet zijn uit de kunst.


'Porter L'Oeil' van Les Cajoutiers nog tot zondag 30 april 2023 in CC De Warandepoort, Markt 7b , 3080 Tervuren, tijdens de openingsuren van het cultuurcentrum.


★★★★☆

FOTO'S & REPRO'S © Michel Van Mullem
25 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page