HOEILAART - Om verder te streven naar de ideale biodiversiteit in en rond de vijver werd een twintigtal zoetwatermosselen op verschillende locaties achtergelaten. Zij vormen als het ware een mini waterzuiveringsstation voor de vijver.
Samen met de nieuwe zuurstofpomp kan de waterkwaliteit enkel maar verbeteren. De resultaten die bij het vissen afgelopen zomer werden vastgesteld, tonen reeds een betere waterkwaliteit dan vorig jaar. Enige tijd geleden werd deze ingreep besproken en onderzpocht in samenwerking met Seger Van Mileghem, visserijbioloog en beleidsmedewerker Visserij bij het Agentschap voor Natuur en Bos alsook de Hoeilaartse milieuambtenaar. 'Vijvermosselen zijn kleine, zoetwatermosselen die in allerlei soorten vijvers en meren voorkomen. Ze zijn filtervoeders en voeden zich met kleine deeltjes in het water, zoals plankton en bacteriën', luidt het. 'Ook voeden zij zich met algen, waardoor het vijverwater op een natuurlijke manier gefilterd wordt. Eén mossel kan wel tot vijf liter per uur zuiveren! Ook nemen zij nitraat en nitriet op, waardoor de algengroei in het water wordt geremd. Ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit, aangezien ze dienen als voedsel voor verschillende diersoorten, zoals vijvervissen en watervogels. Vijvermosselen zijn echter ook gevoelig voor vervuiling en veranderingen in waterkwaliteit, wat hun voortbestaan kan bedreigen'. Nog vertellen dat deze mosselen niet eetbaar zijn.
(Foto's © Michel Van Mullem)
Comments