top of page

Parkeren aan sportsite Koldam nu al problematischHOEILAART - Deze foto konden wij op een zaterdag maken aan de (voorlopige) inrit van de sporthal. Blijkbaar wordt daar nogal onwillekeurig geparkeerd en bovendien daar waar het zeker niet mag: op het voetpad of in de grasperken.

'Ik begrijp de frustratie van sommige autobestuurders die geen plekje bij de deur vinden op de drukste momenten', vertelt Pieter Muyldermans (PRO Hoeilaart) ons. Hij is bevoegd als schepen voor mobiliteit en lijkt ons dus de aangewezen persoon om op die parkeerproblematiek te reageren. 'Waar ik veel minder begrip voor heb is dat sommige autobestuurders daarop beslissen om overtredingen te begaan en het zo (foto) voor vele andere gebruikers onveiliger maken. Op de gevaarlijkste punten of bij de graskanten zullen we proberen het fysiek onmogelijk te maken om er nog te staan. Ons voornaamste doel is iedereen een veilige toegang te geven tot de site'.


Sensibiliseren

'Een tweede wijze waarop we de situatie willen verbeteren is door te sensibiliseren via de sportclubs', aldus Muyldermans. 'Daar ligt nog heel wat ruimte, want je kan langs één kant stellen dat er te weinig parkeerplaatsen voor auto’s zijn, een andere manier om dat te verwoorden is dat er te veel auto’s zijn. We zien vandaag dat het vooral rond enkele piekmomenten problematisch wordt. De parkingcapaciteit aanpassen op die piekmomenten zou ons leiden tot een enorm grote verharde vlakte, die ons heel wat zou kosten en het grootste deel van de tijd onbenut zou blijven'.

De gemeente plant op een volgend open forum van de sportraad in overleg te gaan met de sportclubs en hen enkele pistes aan te reiken om te situatie te verbeteren. Muyldermans: 'We hebben met de impulssubsidie uit het nieuwe subsidiereglement ook een wortel om hen voor te houden. Ik geef als mogelijk voorbeeld graag de beslissing die we met de jeugdraad hebben genomen. Er is al een jarenlange traditie om met de jeugdraad samen te komen op de eerste woensdag van de maand om 20u. Sinds onze intrek in het nieuwe jeugdcentrum zien we dat de start ook samenvalt met het start- en einduur van verschillende sportactiviteiten. We hebben nu beslist om een kwartier later te starten met de jeugdraad, waardoor we gespaard blijven van de hectiek en frustraties op de parking. Ook aan de Joengele wordt dit door scouts en chiro succesvol toegepast, waarom niet bij sportactiviteiten?'.


Capaciteit

Het capaciteitsprobleem concentreert zich vaak rond het tijdstip van de wissels bij activiteiten, zo blijkt. 'Veel frustraties bij automobilisten kunnen vermeden worden als ze accepteren op dat moment iets verder te parkeren of iets later te komen', laat de schepen weten. 'Op een wandelafstand van 5 à 10 minuten vindt je autoparking op de Mariënparking, het Gemeenteplein of de Felix Sohieparking. Op de kaartjes (in bijlage) vind je wat op aanvaardbare wandelafstand ligt (minder dan 5 minuten stappen). Je kan ook zien waar je binnen het kwartier met de fiets geraakt voor min en plus 12-jarigen. Fietsparking is er trouwens genoeg, heel kort bij de deur en je bent dan al opgewarmd om aan je sportactiviteit te beginnen. Het weer zou geen excuus mogen zijn, op het padel- of voetbalveld laten ze zich daar ook niet door afschrikken'. Waarop Muyldermans ieder van ons nog een tip toewerpt: 'Nog een tip voor de sporters: wanneer ze op verplaatsing gaan sporten buiten Hoeilaart, dan wordt er vaak samen gereden en wordt elke plaats in de auto gevuld. Waarom zouden sporters uit dezelfde straat, buurt of wijk niet in dezelfde auto naar de sport- en jeugdsite kunnen komen, in plaats van elk met hun eigen wagen (als ze het echt niet zien zitten om met de fiets of te voet te komen)? Iets later komen om bijvoorbeeld je kind op te halen kan ook werken. Ik heb mijn dochter vorig weekend opgepikt, 5 à 10 minuten na het einde van haar activiteit, zo stond zij al klaar te wachten aan de kiss&ride en moest ik niet onnodig wachten en een plek innemen op de parking op het drukste moment'.Parkeerdruk

Muyldermans wilt met de clubs ook samenwerken om een beter zicht te krijgen op de echt drukke momenten. 'Het weekend waarover je spreekt, was het de start van het buitenhockeyseizoen. HTC ISCA werd al aangesproken en ze bekijken of de vele jeugdwedstrijden beter gespreid kunnen worden over het weekend, zodat de parkeerdruk niet te hoog ligt. Bij de Koldam was er op dezelfde zondag de eerste thuiswedstrijd met tribune van ERCH, een privéfeest in de sportbar 1560 en dubbeltornooi bij De Jonge Wingerd. Ook daar kan coördinatie tussen alle organisatoren misschien beter'. Het is nog even doorbijten tot de nieuwe parking er is, daar zal ongeveer het dubbel aantal plaatsen zijn dan de oude kasseiparking nu. De nieuwe parking zal ook beter gescheiden zijn van voetgangers en fietsers, waardoor het ook voor hen weer veiliger wordt. De nieuwe parking ligt ook verder van woningen, we zullen het opvolgen, maar parkeerdruk van bewoners lijkt niet meteen de grootste zorg.

(De tweede foto is een situatie in de J.Kumpstraat bij de sportterreinen aldaar, verschenen op Facebook via omwonenden)

372 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page