top of page

OKRA Hoeilaart vindt nieuwe Wachtpost Druivenstreek 'voor onze senioren een bijna onmogelijke zaak'HOEILAART - 'Ik was verwonderd over de berichtgeving van de lancering van de wachtpost Druivenstreek (voor Wezembeek-Oppem, Kraainem, Hoeilaart, Tervuren en Overijse) op 1 september. In de pers werd dit voorgesteld als een verbetering van de huidige situatie', liet OKRA-Voorzitter Alain Borreman weten.

'Als je in het weekend (vanaf vrijdagavond 18 uur tot maandagochtend 8 uur) een dokter nodig hebt, dan zal je vanaf 1 september moeten beroep doen op de wachtpost in Wezembeek (in het MCH). Als je nog mobiel bent, word je verondersteld om naar Wezembeek te gaan, anders komt er een dokter aan huis', zegt Borreman. 'Voor onze senioren van Hoeilaart is dit een bijna onmogelijke zaak. Hoe geraak je in godsnaam in het MCH in Wezembeek als je zelf geen vervoer hebt? Met het openbaar vervoer is dit als senior bijna onmogelijk (groot stuk te voet, ongeveer 1/2h). En zeker ’s nachts lijkt mij dit een onmogelijke opgave. OK, de dokter van wacht zal dan misschien voorstellen om aan huis te komen. Maar, hoeveel dokters zullen er voor deze grote regio van wacht zijn? Het risico is groot dat je verschillende uren zal moeten wachten. Zullen alle artsen, gezien de regio, ook Nederlandstalig zijn?'


Wachtsysteem

De senioren zijn hierover ten zeerste ongerust. Vele vragen zijn nog onbeantwoord. Velen denken ook dat ze beter af zullen zijn door direct naar een ziekenhuis in Leuven te gaan want veel beter bereikbaar. 'We zien trouwens ook dat het wachtsysteem van de apothekers ook totaal geen rekening houdt met onze senioren', merkt Borreman nog op. 'Heb je ’s nachts medicamenten nodig dan moet je naar Bosvoorde, Genval, Woluwe, enz…. Voor onze senioren onbereikbaar en dus onaanvaardbaar. Ook al omdat er naar alle waarschijnlijkheid ééntalig frantalige apotheken in deze lijst staan en niet alle senioren zich in het frans voldoende kunnen uitdrukken'. OKRA vraagt dat men onmiddellijk begint met de bevolking grondig te informeren (en te consulteren?) over de wachtpost in Wezembeek, dat men een oplossing vindt voor de slechte verbinding met het openbaar vervoer van Hoeilaart naar het MCH in Wezembeek (steeds een stevige wandeling, te lang voor vele senioren), dat de dokters die in Wezembeek van wacht zullen zijn, voldoende Nederlandskundig zullen zijn, en tot slot dat de apothekers van wacht alleen uit de Druivenstreek zouden komen.

423 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page