top of page

Nieuwjaarsdrink: 'Laten we in 2024 samen gaan voor goud!'
TERVUREN - Zondag verzamelden tal van Tervurenaren aan de ingang van de Zevenster voor een hap en een glas. Het gemeentebestuur bood traditiegetrouw een geanimeerde nieuwjaarsreceptie aan in de buitenlucht en met een gedreven speech van burgervader Marc Charlier (N-VA).


(FOTO BOVEN © Frauke Van den Broeck)


'Een nieuw jaar en een nieuwe lijst vol goede voornemens kondigt zich aan, een lijst van werkpuntjes die we jaarlijks hernemen en met goede moed aanvatten', zei Charlier. 'Tot dusver niets nieuw onder de zon, die we volgende week met een beetje geluk sinds lang terug te zien krijgen, maar 2024 wordt ongetwijfeld een bijzonder jaar, een jaar dat wel eens een keerpunt zou kunnen zijn op vele vlakken'.


Peilingen

En meteen begaf de burgemeester zich op het politieke vlak. Gaf hij meer duiding over het naderende 'keerpunt'. 'In eigen land, met verkiezingen in juni op Vlaams, federaal en Europees niveau en nogmaals in oktober voor de gemeente, districten en provincies. Opeenvolgende peilingen bevestigen onafgebroken dezelfde grote verschuivingen, een trend lijkt gezet, tenminste op Vlaams en federal vlak. Of deze trend zich ook op gemeentelijk vlak zal voltrekken is minder duidelijk, maar hier is het de gewijzigde kieswetgeving die mogelijks voor beweging zorgt'. 'Maar wat de uitslag ook zijn zal, het zal steeds een meederheid van de kiezers zijn die bepaalt welke richting de democratie uitgaat', klonk het nog.

'Want het zal u niet ontgaan zijn dat democratiën onder zware druk staan, door interne of externe krachten bedreigd of verzwakt worden en dikwijls nog slechts een schim zijn van wat ze horen te zijn. Schijnverkiezingen, corruptie, infiltratie door de onderwereld, belangenvermenging, regulitis en inefficiëntie, … het zijn allemaal ernstige kwalen die de democratie ondermijnen en waar het beleid een afdoend antwoord moet op vinden. En vergeten we ook niet de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 5 november 2024. De VS, grootste democratie naar Westers model en nog steeds de enige behoeder van de vrije wereld als het erop aan komt'.


© André Verdren


Grootmachten

'Laat ons hopen dat Europa met de inval van Rusland in Oekraïne eindelijk inziet hoe groot en reëel de dreiging wel is en hieruit versneld lessen trekt om haar eigen veiligheid en deze van andere democratische landen te garanderen, want de tanende leidende rol van onze Amerikaanse democratische bondgenoot en het Westen in het algemeen wordt alsmaar zichtbaarder. Europa moet selectiever worden voor wie ze haar grenzen openstelt, met wie ze samenwerkt en handel drijft. China, Rusland, en andere militaire en/of economische grootmachten manifesteren en infiltreren zich alsmaar nadrukkelijker in onze instellingen en open markten en zonder gelijk speelveld is dit een bedreiging voor onze democratie en welvaart. Gelukkig brengt 2024 ons ook grote momenten om naar uit te kijken. Met het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Parijs krijgen we een sportzomer om U tegen te zeggen. Maar ook lokaal krijgen we mooie evenementen, met het WK gravelbike in het weekend van 5 en 6 oktober dat Tervuren zal doorkruisen langs de Brabantse Wouden, met de allereerste Druivenmarathon op 25 februari in Duisburg en de openingswedstrijd van KVTD nu 21 januari op de nagelnieuwe Berg van Termunt. Hoogtepunten dus om naar uit te kijken en waar onze athleten hun gouden voornemens hopelijk kunnen waarmaken. Laten we in 2024 samen gaan voor goud!'.


© Frauke Van den Broeck


© Frauke Van den Broeck


© Frauke Van den Broeck


© Frauke Van den Broeck© Frauke Van den Broeck


© André Verdren

29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page