top of page

Nieuwe maatregel sluipverkeer: proefperiode eenrichtingsregeling ingesteldHOEILAART - Vanaf half mei zullen de Wijndaalstraat, Watertorenstraat en Jos Biesmansstraat 's morgens afgesloten worden tussen 6u en 9u. Deze maatregel wordt genomen om het sluipverkeer tegen te gaan.

'Heel Hoeilaart is voorstander om het sluipverkeer te weren uit Hoeilaart', laat Patrick Demaerschalk, lijsttrekker van Heel Hoeilaart weten. Heel Hoeilaart vindt dat dergelijke beslissingen echter moeten voorafgaan aan inspraak en consultatie van de bewoners van deze straten, alsook van de omliggende straten die een onmiddellijk effect zullen voelen van deze ingreep. 'We denken hierbij concreet aan de Marcel Felicestraat, Jezus-Eiksesteenweg, Edgar sohiestraat, Brusselsesteenweg, Jos Denayerstraat en het Gemeenteplein. Inspraak is er bij de meerderheid enkel als het hen goed uitkomt', aldus nog Demaerschalk.


Ontmoedigen

'Door de blijvende afsluiting van de oprit in de Welriekendedreef op het grondgebied van Overijse, groeit de bezorgdheid dat het verkeer zich een weg gaat banen via de Brusselsesteenweg in Hoeilaart om zo de R0 te bereiken', liet Pieter Muyldermans(PRO Hoeilaart) schepen van Mobiliteit de Hoeilanders inmiddels weten via een rondschrijven. 'De meest waarschijnlijke alternatieve route voor dit verkeer zal via de Watertorenstraat, de Wijndaalstraat of de J. Biesmansstraat lopen. Om dit te ontmoedigen wordt in de Watertorenstraat, de Wijndaalstraat en de J. Biesmansstraat gedurende een proefperiode een eenrichtingsregeling ingesteld (maandag tot vrijdag, van 6.30 uur tot 9 uur) met toegestane rijrichting naar de Jezus-Eiksesteenweg en de J. Denayerstraat. De regeling gaat in op maandag 13 mei 2024 en zal na een grondige evaluatie waar nodig bijgestuurd worden. De politie zal in de eerste weken regelmatig controle doen zodat de nieuwe verkeersmaatregel correct wordt nageleefd. We hopen zo het sluipverkeer in jouw wijk een halt toe te roepen. De G. Dekleermaekerstraat wordt ter hoogte van de Kortestraat opnieuw afgesloten zoals dat het geval was voor de start van de werken'.

Inspraak

'We doen dit nu, omdat in het verleden heel wat verkeer door de Watertorenstraat kwam om richting Welriekende te gaan, zo meldden ons verschillende bewoners die we ook gehoord hebben', zegt Muyldermans als we hem om een reactie vragen. 'Hun zorg nam nog toe, toen de Welriekendedreef in Overijse werd afgesloten. Ook op de mobiliteitsraad werd het dossier besproken en werden er aandachtspunten geïdentificeerd. Er is dus zeker inspraak geweest. Door de werken in de Watertorenstraat was de verkeersstroom er niet meer en dat willen we in de drukke ochtendspits graag zo houden. Aan de Wijndaalstraat, de volgende mogelijkheid om door de wijk richting Welriekende te gaan, is het moeilijk voor het verkeer van de wijk om ’s morgens richting centrum te kunnen. Het is ook zeer gevaarlijk om de scherpe bocht te nemen wanneer je van de Jezus-eiksesteenweg naar beneden komt en de Wijndaalstraat wil indraaien, zeker in de drukke ochtendspits, dat erkent iedereen. Om een laatste mogelijkheid te ontnemen, of te voorkomen dat het probleem zich verplaatst naar daar, wordt ook dezelfde maatregel genomen in de Josse Biesmansstraat, ook daar zal je de straat niet mogen inrijden vanop de J. Denayerstraat. Mogelijk hebben deze maatregelen ook een positief effect op het verkeer in de Koldamstraat, Overijsesteenweg en Victor Mertensstraat'.


Ochtendspits

'Er is een terechte zorg dat er nog meer verkeer naar Brusselsesteenweg of Jezus-Eiksesteenweg zal komen', aldus Muyldermans. 'Dat zijn natuurlijk de wegen waarop we doorgaand verkeer verwachten, maar ook daar is er een limiet op wat draagbaar is. In de mobiliteit is het zo dat een verkeersstroom zich nooit één op één verlegt wanneer er dergelijke ingrepen gebeuren. Mogelijks zoekt het sluipverkeer uit omliggende gemeenten tijdens de ochtendspits een andere route die niet via centrum Hoeilaart loopt. Dat kunnen we enkel te weten komen wanneer we deze opstelling uittesten op het terrein. We zullen de verkeervolumes meten, en achteraf evalueren met de bewoners en eventueel bijsturen'.


Foto's © Michel Van Mullem90 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page