top of page

Minister Frank Vandenbroucke bezoekt vroedvrouwen om zich te vergewissen van hun zorgen en noden



HOEILAART - Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) trok gisteren naar Hoeilaart om er vroedvrouwenpraktijk InTEam aan de Waversesteenweg te bezoeken. Hij koos er voor om ook mee te gaan op huisbezoek bij een pasbevallen moeder. Later was is er een ronde tafel gesprek met andere zorgverleners.

'Beleidsmakers weten nog onvoldoende wat de eerstelijnsvroedvrouw doet en betekent voor jonge gezinnen, ook ná de eerste dagen van de geboorte'. Dat was de conclusie na de ontgoochelende begrotingsronde waarbij de vroedvrouwen in de laatste fase niet de broodnodige loonsverhoging kregen.

Het afgelopen najaar bleven de vroedvrouwen zwaar ontgoocheld en boos achter toen het goedgekeurde voorstel voor extra middelen die voorzien waren voor de onderbetaalde vroedvrouwenzorg vanaf dag zes na de geboorte, op de valreep niet weerhouden werd. Na een jarenlange strijd voor een volledige herziening van de nomenclatuur en een correcte verloning was dit een ware mokerslag. De opgestarte petitie werd in een mum van tijd ondertekend door 8 741 ouders, vroedvrouwen en sympathisanten. Uit de vele hartverwarmende reacties van gezinnen en ouders kwam de meerwaarde van een vroedvrouw duidelijk naar boven. Toch bleek tijdens de vele gesprekken en onderhandelingen die volgden dat het werk van de eerstelijnsvroedvrouw te weinig gekend is bij beleidsmakers.


Streekgenoot

Tijd om hierin verandering te brengen! Vroedvrouw Joke Muyldermans sprak streekgenoot en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan en nodigde hem uit om kennis te maken met het werk van de eerstelijnsvroedvrouw. De uitnodiging werd -zoals intussen bekend- positief onthaald.

'Een vroedvrouw is zo belangrijk voor kersverse ouders. Zowel voor, tijdens én na de bevalling zijn ze onmisbaar. Samen met vroedvrouw Joke ging ik op bezoek bij een mama en papa en hun pasgeboren zoontje. Een erg waardevol bezoek', liet Vandenbroucke zich achteraf ontvallen. 'Daarnaast ging ik ook in gesprek met de vroedvrouwen en andere zorgverleners in de Vroedvrouwenpraktijk InTeam in Hoeilaart. Het is belangrijk dat we met hen spreken over de rol die ze hebben en hoe we hen daar beter in kunnen ondersteunen. Samenwerking tussen verschillende zorgverleners is hier essentieel'.




103 weergaven0 opmerkingen
bottom of page