top of page

Met mama Roxane en pastoor Jan op bijzondere verkenning naar het kerstverhaal in de Sint-Clemenskerk

Bijgewerkt op: 28 dec. 2023

HOEILAART - Afgelopen zaterdag werden de kinderen en hun (groot)ouders uitgenodigd in de Sint-Clemenskerk om er naar 'Het kerstverhaal verteld voor kinderen' te gaan luisteren en dit op initiatief van Roxane Czarnocki die daartoe ook de Hoeilaartse parochie warm kreeg.

Mama Roxane, die dit ook al deed in 2019 en 2021, en pastoor Jan verwelkomden de kinderen om samen een zinvol en gezellig moment te delen rond het kersttafereel. Eerst was het de beurt aan de lagere schoolkinderen en een uurtje later aan de kleuters. Roxane: 'Het was heel leuk! De eerste groep was eerder divers want naast een aantal tieners daagden ook nog een tiental kinderen tussen 3 en 9 jaar oud op. Met hen hebben we het 'echte verhaal' uit de Bijbel gelezen. Voor een tweede groep vertelden we hetzelfde verhaal maar dan met de hulp van de Kamishibai (*) van de Hoeilaartse bib die je kan huren, en die het geheel mooi, toegankelijk en aantrekkelijk voor alle kindjes maakt'. Voor dat alles mochten de kinderen eerst op verkenning doorheen de kerk gaan op zoek naar Sint Clemens en naar wat ze er verder zoal mooi vonden. Er volgde voorts een gesprekje over wat een kerk precies was (het huis van God) wie God dan wel was en wat een kerk typeert'. Een rustpunt kwam er voor iedereen met samenzang. Zo klonk er het internationale 'Stille nacht' alsook 'Er is een kindeke geboren'.Baby Jezus

'We hebben het verder over solidariteit met armere mensen en migranten doorheen alle tijden gehad, over het belang van 'samen spelen samen delen', over waarom we elkaar cadeau's geven... Waarom het kerstverhaal zo belangrijk en universeel is, zelfs 2023 jaar later... Verder ging het over Palestina vroeger en nu, de verschillende godsdiensten, over oorlog en vrede en de zoektocht naar liefde, solidariteit en vrede met allen...', laat Roxane weten.

De kindjes werkten flink mee, vonden de kerk 'groot' 'met mooie ramen' 'mooie standbeelden en leuke schaapjes bij de kribbe

Roxan Czarnockie: 'Een kind vroeg waarom er in de kribbe geen baby Jezus lag terwijl dat in het stalletje op het Gemeenteplein wel het geval was. Pastoor Jan sprak met de nodige humor maar ook respectvol over het verschil tussen de gemeente en de kerk en de mensen die hiervoor werken. Roxane sprak over de moeilijkheid om te wachten in onze maatschappij, wachten voor die schattige baby Jezus die de kribbe veel mooier maakt'.

'De oudere kinderen hadden ideeën over hoe je een probleem kan aanpakken als er bijvoorbeeld maar één hotel is voor veel families zoals die van Jozef en Maria, of wanneer er maar één speelgoedje voor twee kindjes beschikbaar is. Veel ouders waren heel enthousiast over het initiatief om het kerstverhaal op deze wijze toegankelijk te maken voor kleine kinderen. En de Kamishibai die ze er bij haalden, kende bovendien veel bijval.


Foto's © Dennis Vandenbussche


(*) De Kamishibai maakt deel uit van een eeuwenoude Japanse verteltechniek, waarbij een verhaal verteld wordt door prenten in en uit een vertelkastje te schuiven. Wie wil werken met de kamishibai voor een kinderfeestje of verjaardag, neemt contact op met de Hoeilaartse bib. (nvdr)


162 weergaven0 opmerkingen
bottom of page