top of page

Melijnpleintje krijgt summiere faceliftTERVUREN - Vanaf 9 januari gaat men in Tervuren het Melijnplein heraanleggen. Het plein wordt opgewaardeerd. De bestaande plantvakken worden vergroot en er wordt ook een nieuw plantvak aangelegd.

Ook een deel van de betstrating zal worden aangepakt. Deze werken zullen vermoedelijk duren tot 24 februari, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo'n facelift is steeds welkom al heeft het pittorseke pleintje door de jaren toch aan charme moeten inboeten. Doordat het zo centraal in de gemeente ligt, werd het doorheen de jaren verstikt door tal van andere gebouwen die voor een opmerkelijke stijlbreuk zorgden.


Boerderij

Het hof van Melijn was oorspronkelijk een boerderij waarvan de uitbating in 1925 werd de stopgezet . In 1933 werd het aangekocht door de gemeente en die bracht er een streekmuseum in onder. De gebouwen werden eerst nog gebruikt als werkhuis en opslagruimte. 'Voortgaande op oude foto’s en prentkaarten bestond de hoeve op dat ogenblik nog steeds uit een nagenoeg rechthoekig complex toegankelijk via een eenvoudige poort in de zuidzijde (Brusselsesteenweg) en een rijker uitgewerkt poortgebouw in de noordzijde (Melijndreef); ten westen van het erf bevond zich het woonhuis ten noorden en een aanpalende stal ten zuiden; ten noordoosten van het erf lag de monumentale schuur en ten zuiden een volume dat mogelijk als stal en wagenhuis dienst deed', klinkt het. 'Nadien volgde een periode van verval. In de loop van de volgende decennia werd de schuur gesloopt, de noordelijke én zuidelijke poort verdwenen evenals de zuidelijke vleugel aan de Brusselsestraat. In 2001-2003 werden de overblijvende stal en het woonhuis gerestaureerd; hierbij kwamen ook de wandbeschilderingen van de woning aan bod. Later is het geheel in gebruik genomen als gemeentelijk museum voor kunst en geschiedenis. Dat verhaal eindigde inmiddels ook weer want de hele collectie verhuist naar de Panquin-site van zodra die zijn oude glorie terug zal krijgen. Het Hof van Melijn bevat intussen een herberg en stelt kunst tentoon.

Gedurende de werken op het Melijnplein is er geen doorgang voor fieters en voetgangers. Zij worden omgeleid via de Leuvensesteenweg - Broekstraat. De woningen, handelszaken en de horeca blijven steeds toegankelijk.


50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page