top of page

Meeuwenlaan zegt asfalt vaarwel en verwelkomt waterOVERIJSE - Aan het einde van de Meeuwenlaan in Overijse ligt een plein en een stukje straat in asfalt. In de buurt is er geen bebouwing, hoewel de gemeente Overijse in de jaren ’60 plannen had om op deze plek een woonwijk te maken. Ondertussen wijzigden deze plannen en herstelt de gemeente het gebied tot natte natuur.

​​'Met het ‘landinrichtingsplan IJsevallei’ maken we deze droom rond natte natuur waar', klinkt het. 'Het is een mooi voorbeeld van een Blue Deal ingreep, de ambitieuze investeringen van de Vlaamse regering rond water als stabilisator in het veranderend klimaat'. De Vlaamse Landmaatschappij breekt samen met de gemeente Overijse maar liefst 4400 m² asfalt op. 'We graven het terrein er gedeeltelijk af naar het oorspronkelijke niveau. Zo kan regenwater opnieuw in de grond trekken en het grondwater op peil komen. ​ Het zijn belangrijke maatregelen in de strijd tegen droogte en klimaatsverandering'.


Parkeerplaatsen

Op maandag 5 december startte de aannemer met het opbreken van het asfalt. Na het afgraven en het bodemherstel, wordt een gras- en kruidenmengsel ingezaaid en krijgen struiken en bomen er een plek, de voorbode van een nat, gevarieerd bos. Aan het einde van de Meeuwenlaan komt een kleine toegangspoort naar het natuurgebied en komen er enkele natuurlijke parkeerplaatsen voor recreanten. Ook de fiets kun je er kwijt en een infobord wijst je de weg in het nieuwe natuurgebied.

Minister Zuhal Demir: 'één van de absolute speerpunten in de Blue Deal is ontharding en meer ruimte voor natuur en voor water. Op meer en meer plaatsen in Vlaanderen worden de vele plannen op papier ook stilaan gerealiseerd in de praktijk. De ontharding van de Meeuwenlaan is zo'n typisch voorbeeld. Stap voor stap geven we water meer tijd en ruimte om de grond in te sijpelen en maken we Vlaanderen weerbaarder tegen extremere weersomstandigheden.'

De ingrepen kostten ongeveer €250.000, een investering vanuit landinrichting en Blue Deal-middelen van de Vlaamse overheid.166 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page