top of page

Masterplan sport- en jeugdsite neemt allerlaatste horde met opening skatepark



HOEILAART - Voorbije zonovergoten woensdag werd het sluitstuk van het grote masterplan sport- en jeugdsite feestelijk geopend. Met vlagjes, muziek, drankjes en ijsjes. Het leek wel of er iemand jarig was... In het nieuwe aangelegde Koldampark werd echter het gloednieuwe skatepark in gebruik genomen.

'We hebben eerder onder andere al de sporthal uitgebreid een nieuw jeugdhuis, voetbal-, tennis- en padelinfrastructuur gebouwd', zei schepen Pieter Muyldermans (PRO Hoeilaart). 'De laatste fase is de buitenruimte aan de kant voor de jeugd met het Koldampark. Er wordt de volgende weken nog gras gezaaid en wat buitenmeubilair geplaatst, maar verder zijn alle grote werken hier nu achter de rug. We kunnen dan ook genieten van een trage verbinding, de dijk van Hoeilaart waarlangs je altijd iemand kan ontmoeten. Deze weg wordt omringd door enkele natuurlijke speelzones, een winterbedding voor de IJse, enkele rustplekken, een trappenpartij en natuurlijk het skatepark dat vandaag officieel geopend wordt. We hebben wat geduld moeten hebben voornamelijk door het regenweer deze winter, maar vandaag is er zon en plezier'. En Muyldermans liet zich meteen ook even gaan door het skatepark uit te proberen...



Speelwadi

'De oude parking voor de sporthal verandert naar een speelzone met een zandbak, speelheuvels en een speelwadi. Dit natuurlijke speelterrein heeft troeven voor verschillende leeftijdsgroepen', aldus Muyldermans. 'De verdiepte zone ofwel winterbedding van de IJse wordt omgevormd tot een avontuurlijk speelelement met heuvels en hellingen om het contact met de natuurlijke waterloop in ons dorp te vergroten. Zowel de winterbedding als de speelwadi zullen het meeste van de tijd droog staan. Enkel tijdens de hevige regen zal de speelwadi dienst doen als bovengrondse waterbuffer voor het hemelwater afkomstig van de parking. Omdat de IJse een sterk afwisselend waterpeil heeft, zal de winterbedding na hevige regen deels onderwater staan. Niets zo leuk als spelen met water, toch?'.

Naast de winterbedding loopt de oever verder omhoog in grastrappen die kunnen dienen als ligweide met uitzicht op de IJse. 'De IJse vormt namelijk een van de belangrijkste karakteristieke elementen van onze gemeente. Door deze grastrappen te voorzien maken we de IJse opnieuw zichtbaar, beleefbaar en bespeelbaar. Daarnaast krijgt deze zone een minder intensief beheer waardoor een natuurlijk leefmilieu kan ontwikkelen. Vertoeven langs de IJse zal nog nooit zo aantrekkelijk zijn geweest'.



Skatepark

Bovenaan de grastrappen naast de lokalen van de speelpleinwerking wordt een centraal grasveld voorzien waar zowel de speelpleinwerking als het jeugdhuis hun activiteiten kunnen organiseren. Er is bewust gekozen het skatepark op dezelfde locatie te behouden. Op deze manier kan het skatepark worden aangevuld en uitgebreid naar de wensen en noden van de jeugd.

Muyldermans: 'We zijn met het gemeentebestuur enorm trots op deze realisatie. De visie achter deze buitenruimte werd opgesteld samen met de jongeren van de jeugdraad. Elke jeugdige doelgroep zou een plekje moeten kunnen vinden in het Koldampark. Tussen die plekjes hebben we voor natuurlijke overgangen en voldoende groen gezorgd, in plaats van ze met omheiningen te moeten afbakenen. Het ontwerp van het skatepark zelf moest één geïntegreerd geheel worden, met een “flow”, in plaats van enkele losse elementen. Het ontwerp werd meermaals afgetoetst met enkele skaters. Mede dankzij de jongeren, subsidies van Vlaanderen, de inzet van de verschillende diensten van onze gemeente en de aannemers, kan iedereen nu genieten van deze fantastische buitenruimte in het centrum van ons dorp'.


Foto's © Michel Van Mullem
















90 weergaven0 opmerkingen
bottom of page