top of page

Madonnabeeld uit kapel kasteelhoeve verdwenenHOEILAART - Bizarre gebeurtenis in Hoeilaart. De druivengemeente werd nog maar eens geplaagd door vandalisme. Tenminste, daar wordt van uitgegaan. Deze keer werd de kapel aan de kasteelhoeve geviseerd. Onbekenden hadden het vooral gemunt op het madonnabeeld dat er sinds jaar en dag centraal boven het altaar prijkt.

Toen Stefaan Bockstal, secretaris van de Koninklijke Heemkundige Kring 'Het Glazen Dorp' vzw, half maart de kapel betrad in verband met de levering van een glasplaat stelde hij tot zijn grote verbazing vast dat het Onze Lieve Vrouw-beeld van haar sokkel was verdwenen. 'Onmiddellijk heb ik de technische dienst verwittigd en gevraagd of zij daarvan op de hoogte waren. Niemand wist hier echter van', vertelt Bockstal. 'Daarop heb ik een mail gestuurd naar de burgemeester, de bevoegde schepenen en verscheidene personeelsleden van de gemeente. Reactie bleef echter uit'.


Sleutel

'Wie het eventueel heeft gedaan weet men evenmin. Er is maar één sleutel van de kapel en die wordt bewaard in het bureau van de technische dienst. Het gebeurt regelmatig dat iemand de sleutel vraagt om bijvoorbeeld de kapel te bezoeken. Naar het schijnt wordt er soms getrouwd en gedoopt. Heeft iemand toen de deur slecht afgesloten en zijn de vandalen er zo binnengeraakt? Een nieuwe navraag bij de technische dienst leverde het verhaal dat vorige zomer twee twee arbeiders de buitenkant van de kapel schilderden. Toen ze hun schilderspullen in de kapel gingen opbergen zagen ze het beeld in duizend stukken liggen op de vloer, in het midden van de kapel. Het was een tamelijk groot beeld van zo'n 60 à 70 cm en woog wellicht ook erg zwaar'.


Vernielzucht

Michel Erkens, voorzitter van de al vermelde kring, reageerde intussen wel op de gebeurtenis. 'Het is niet de eerste keer dat er erfgoed in onze gemeente gestolen of gevandaliseerd wordt, denken we, voor het recente verleden, aan het Ruusbroecbeeld in het Gemeentepark, het medaillon dat van het monument van Felix Sohie gestolen werd net als de bronzen tafel met het plattegrond van de priorij in Groenendaal zelf. Hier hebben we blijkbaar te maken met “gewoon” vandalisme of vernielzucht. Om erfgoed te bewaren zijn er vele mensen nodig die over lange tijd in dezelfde zin beslissen, om het te vernietigen is er slechts één persoon nodig die zijn zin doordrijft of er op uit is om zijn “kick” te realiseren.Hopelijk worden we er niet al te veel mee geconfronteerd. We zullen volgende week het agentschap onroerend erfgoed op de hoogte stellen – het gebeurde in een beschermd gebouw - en we zullen uitkijken hoe we het beeld op een gepaste manier kunnen vervangen, net zoals dat met het medaillon van Sohie of het plattegrond in Groenendaal gebeurde'.

De gebeurtenis roept in omschrijving en tijd wel een hoop vragen op. Het lijkt dat een en ander binnenskamer werd gehouden, dat het zo lang duurde eer het nieuws naar buiten kwam. In ieder geval heeft Stefaan Bockstal nu de kat de bel omgebonden. Wordt vervolgd?


Archieffoto Koninklijke Heemkundige Kring 'Het Glazen Dorp'


145 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page