top of page

Leerlingen tienerschool Vonk! sluiten themaweken 'milieuvriendelijk dorp' af en zijn nu ware klimaathelden



HOEILAART - Het thema van het elf weken durende project van periode 3 luidde 'milieuvriendelijk dorp'. Tijdens deze elf weken gingen de leerlingen verschillende workshops volgen die het bewustzijn van de klimaatproblematiek behandelde en ondernamen ze ook zelf actie om hun steentje bij te dragen.

Het programma van de afgelopen weken zat eivol. Zo keken de leerlingen naar een inleidende film gemaakt door David Attenborough in het Felix Sohie-theater en bezochten ze de BELEXPO in Brussel en werden 'klimaathelden'. Voorts volgden ze een workshop 'ecologie' en maakten kuisproductjes op duurzame wijze die verkocht werden tijdens de expo, er werden eigen mini-windmolentjes vervaardigd en er was een onderzoek van de waterzuiverheid van de IJse en er volgde filtering van het water. Er werd bovendien een heuse klimaatactie op poten gezet: de leerlingen organiseerden een grote opruimactie in het dorp. Er ontstonden kunstwerken uit dat verzamelde afval en men ging statistische onderzoeken uitvoeren inzake het afvalverbruik van de dorpelingen. Voor bij de gemaakte werken werden Informatieve bordjes in de drie talen die ze leren op onze school gemaakt.. Er was de klimaatwandeling georganiseerd door Natuurpunt. En een spannend onderdeel: proberen te ontsnappen aan mogelijke natuurrampen via een escaperoom en verder leerden over de verschillende SDG's. Dat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) die in 2015 formeel aangenomen werden door de algemene vergadering van de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.






Klimaatexpositie

'Al deze acties en workshops werken zich toe naar de grote eindpresentatie van afgelopen dinsdag', liet Milan Philips, projectcoördinator van het eerste middelbaar in tienerschool VONK! in Hoeilaart weten. Er was een klimaatexpositie in de serre van GC Felix Sohie waar alle gemaakte werken tot uiting kwamen. De leerlingen stonden de bezoekers fier op te wachten om een woordje uitleg te geven bij hun gemaakte werkjes. Belangrijk om te weten is dat onze projectwerking vooral focust op de inzet en de betrokkenheid van de leerlingen. Zij gaan zelf aan de slag met de materialen die wij hen op school voorzien. Zo leren ze dat zelfstandigheid en verantwoordelijkheid belangrijke aspecten zijn in het dagelijkse leven.'. Wie een kijkje wil gaan nemen, kan nog de hele week in GC Felix Sohie terecht.


Foto's © Michel Van Mullem












227 weergaven0 opmerkingen
bottom of page