top of page

Lara Rosseel Quintet verbluft in SohieHOEILAART - Donderdagavond stroomde de theaterzaal van GC Felix Sohie nagenoeg helemaal vol voor het Lara Rosseel Quintet dat op de affiche stond van Jazz met Pit. Rosseel met in haar kielzog vier uitmuntende muzikanten stond dan ook borg van een van de fraaiste concerten die we in Hoeilaart mochten beleven.

Lara Rosseel: 'Ik heb mannelijke muzikanten rond mij verzameld waarmee ik zowel muzikaal als vriendschappelijk een klik heb. De composities zijn uit mijn hand geschreven, dus als we samen spelen en repeteren, weet ik precies wat ik wil. Ik richt me op de muzikanten om elk wat bij te dragen, want ik heb ze tenslotte uitgenodigd om wie ze zijn. Bij een concert sta ik in het midden en geef de nodige input of geef aan op welk punt er iets verandert. Dat zorgt er bijna automatisch voor dat ik als vrouwelijke bandleider de touwtjes in handen heb'. In Hoeilaart stond Rosseel figuurlijk in het midden want die plaats was voorbehouden voor trompettist Sam Vloemans die heerlijk wegkomt met meer dan zomaar een trompet. Die in z'n eentje sfeerbepaler mag zijn en dat ook voortreffelijk kan. Exotisch ook, iets waar het hele optreden vol van was. Met sublieme ritmes waarbij je bijna niet meer op je stoel kon blijven zitten. En dat allemaal dankzij Sep François (percussie/vibrafoon) en Angelo Moustapha, drummer uit de duizend. Allemaal heel gerafineerd, vakkundig en ook speels. Tegenover Rosseel zat last but not least gitarist Vitja Pauwels. Ook al zo'n topmuzikant zodat dit quintet ontegensprekelijk uitblinkt op onze jazzpodia. Van de Roma tot op Middelheim. De lijst is erg lang en in het oog springend.


Mekka

'Lara Rosseel is geboren in Veurne (Westhoek) onder het sterrenbeeld ‘Maagd’ en dat is mee bepalend voor haar karakter: attent, ondernemend, bescheiden, hard werkend met een bepaald doel voor ogen, perfectionistisch, integer en een beetje geheimzinnig. Ze hanteert hoge criteria voor alle aspecten van het leven', lezen we. Dat haar repertoire zo breed is net als de klankkleur zal wellicht te maken hebben met haar onophoudelijk verkennend gedrag. Door het onderweg zijn, ook letterlijk. En het avontuur dat zich dan aandient, de beïnvloeding van sferen en ritmes, van een ongekende bezieling, van toegankelijkheid. Hoeilaart lijkt al langer rijp voor het genre. Wat zich gisteravond voltrok, kon dat meer dan bevestigen. De druivengemeente kreeg er als vanouds weer mekka-allures door. Dat is de verdienste van programmator Jan Lenaerts maar met hem een erg gemotiveerde ploeg en een erg gastvrij gemeenschapscentrum. Lara Rosseel en haar mannen verbluften, zoveel is zeker. En je hoefde geen jazzfanaat te zijn om er een heugelijke avond te hebben beleefd.
Lara Rosseel Quintet, gezien op 27 april 2023 in GC Felix Sohie, Hoeilaart.

★★★★☆


FOTO'S © Michel Van Mullem

63 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page