top of page

Klimaatverandering heeft impact op Vlaams-Brabant
VLAAMS-BRABANT - Wat is de impact van overstromingen, hitte en verdroging op een gemeente, nu en in de toekomst? Welke maatregelen zijn nodig om ze de baas te kunnen? Via het online platform provincies.incijfers.be kan men voortaan voor elke gemeente een kant-en-klaar klimaatadaptatierapport downloaden. Ook voor alle Vlaams-Brabantse gemeenten is er zo'n rapport.


De Vlaamse provincies sloegen de handen opnieuw in elkaar en brachten het cijfermateriaal over klimaatverandering en klimaatadaptatie samen in provincies.incijfers.be. Dat gebeurde in samenwerking met de Vlaamse overheid en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

'Het verzamelen van cijfergegevens rond onder meer ontharding of vergroening is vaak een struikelblok voor een gemeente om de impact van haar klimaatbeleid in kaart te brengen en te monitoren', zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor Data & Analyse.

'Klimaatverandering in onze streken betekent een stijging van de temperatuur waardoor de kans op droogte stijgt. Er is minder neerslag in de zomer, maar als het regent is de kans groter dat de regenbuien extremer zijn', zegt Bart Nevens (N-VA), gedeputeerde voor leefmilieu.


Noden

'Langdurige periodes van droogte en hevige regenval wisselen elkaar in sneltempo af. Daarmee stijgt ook de nood aan ruimte voor voldoende water om overstromingen op te vangen of om water gestaag in de grond te laten sijpelen en onze grondwaterstand op peil te houden. Lokale besturen zijn onze voelsprieten op het terrein en weten als geen ander welke ingrepen waar nodig zijn. Vanuit Vlaanderen slaan we de handen in elkaar met de provincies om onze steden en gemeenten nog een beter zicht te geven op de noden op hun grondgebied zodat we droogte en wateroverlast samen kunnen aanpakken, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op haar beurt.

10 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page