top of page

Jazzconcert Ivan Paduart en Olivier Ker Ourio was ook beklijvende hommage aan vriend-gitarist Sylvain Luc en grootmeester Toots Thielemans



HOEILAART - Tijdens het voorlaatste jazzconcert van dit seizoen van Jazz met Pit brachten Ivan Paduart en Olivier Ker Ourio hommages aan twee al even grote meesters in het genre. Die zijn niet meer onder ons maar hun aanwezigheid bleef voelbaar en dat mondde uit in een beklijvend en aandoenlijk concert.

Dat Thielemans niet ver weg zou zijn, was ons inmiddels bekend. Dat pianist Ivan Paduart zijn kompaan introduceerde met de mededeling dat zijn goede vriend Sylvain Luc recentelijk was overleden goot een ietwat bedrukkende sfeer over de avond in Sohie. Luc overleed op 13 maart 2024 op 58-jarige leeftijd. Hij studeerde viool en cello aan het conservatorium van Bayonne en volgde lessen in klassieke gitaar. Hij speelde al vroeg in groepen met familieleden, met zijn broers nam hij in 1974 en 1977 albums op met Baskische muziek. Na zijn verhuis naar Parijs begeleidde hij hier zangers als Georges Moustaki (1988), Philippe Léotard, Romain Didier, Catherine Lara (1993) en Michel Jonasz. In 1988 speelde hij bas in het trio van de accordeonist Richard Galliano. Met drummer Francis Lassus nam hij het album "Piaia Naia“ 1998 op.



Virtuoos

Het werd donderdagavond dan ook een extra knappe prestatie van Olivier Ker Ourio die nog duidelijk onder de indruk was van de plotse dood van zijn goede vriend. Het leverde een ingetogen en melangolisch concert op waar alle toehoorders stil van werden en onder de indruk raakten. De heren konden ons erg bekoren met 'For my lady' van Toots bevoorbeeld alsof de grootmeester voor onze ogen stond. Of het verrassende 'Infiniti' dat Paul Simon 45 jaar geleden opnam en uitbracht. Het eigen 'Eva' van Olivier smaakte al even hemels en dat ging nog zo een tijdje door. Erg toegankelijk, relax, inspirerend, verhalend, kortom deze affiche kon voor velen alle kanten op. Hier stonden twee kanjers op de planken; virtuoos en met een torenhoog vakmanschap. Het matchte ook tussen deze muzikanten, ze waren aan elkaar gewaagd en geen van beide ging lopen met de bloemen. Ze zorgden voor een ongezien muzikaal samenspel van wereldklasse. Op 25 april sluit Jazz met Pit 23-24 af met niemand minder dan Jean-Luc Pappi Quartet en hun hommage aan Duke Ellington. Het blijft dus tot op het eind groots en onvergetelijk klinken daar in Hoeilaart. Jan Lenaerts & Co schrijven er verder aan een bijzondere muziekgeschiedenis terwijl menigeen zich daar vaak niet bewust van is. Jazz met Pit wist zich doorheen de jaren uit de schaduw van veel grotere evenementen te wurmen en is intussen zelf ook een dijk van een concertenreeks geworden. Zoveel is zeker.



Jazz met Pit, Ivan Paduart en Olivier Ker Ourio gezien op donderdag 28 maart 2024 in GC Felix Sohie in Hoeilaart.

★★★★☆

Foto's © Michel Van Mullem












74 weergaven0 opmerkingen
bottom of page