top of page

In de ban van wervelende treinreis op Winterconcert Nero's MuzikantenHOEILAART - Zaterdagavond, Gemeenschapscentrum Felix Sohie, Theaterzaal. Geen authentiekere Hoeilaartse muziekavond dan eentje van Nero's Muzikanten. Het gezelschap nam ons mee op treinreis doorheen verrasssende landschappen met een fantastische muziekscore die fijntjes zat ingebed tussen Halloween en Christmas.

Dirigent Benoit Feuillen was treinbegeleider, presentatrice Ann Vanbiervliet vertelster van dienst. Het nieuw concept wijst Nero's Muzikanten ontegensprekelijk de weg naar nog meer beklijvende rode draden. Het hondstrouwe publiek keek aanvankelijk ietwat vreemd op van de nieuwe aanpak van de Nero's. Deze keer geen programma met de reguliere marsen of overbekende filmmuziek. Evenmin pakte Vanbiervliet uit met haar vertrouwde intro's die duiding gaven over welk muziekstuk eraan zat te komen en wie de bijhorende componist wel was. Het alternatief, een soort van fantastische en erg beeldende vertelling, ging er bij de toehooorders ook in als koek. Niemand stapte op, maar bleef met open mond en heel gedwee luisteren naar wat het 40-koppig ensemble als uit een toverhoed tevoorschijn haalde. De goede toehoorder erkende de fraaie muziek uit 'The Night Before Christmas', 'The Polar Express', 'A hero's Tale' met ondermeer 'Hymn for a Hero' alsook 'Musik for a Tales from The Crypt', 'The Nightmare Before Christmas', 'Edward Scissorhands', 'Beetlejuice' en 'Spider-Man'. Alsof je in een grote schouwburg of filmpaleis zat met de ogen dicht en de tinteling in je buik en de rechtopstaande haartjes op je arm.


Inpakpapier

Mede dank zij de voortreffelijk akoestische kwaliteit van de schouwburg van Sohie kwam de muziek je tegemoet verpakt in het meest verfijnde inpakpapier. Datzelfde waarmee je je kerstgeschenken omhult en dat men achteraf nooit bij de papierophaling deponeert. Bij dit alles een grote verrassing; Ann Vanbiervliet had het begeleidende verhaal van de avond van a tot z eigenhandig geschreven. Dat kwamen we aan het slot te weten toen we haar prompt vroegen waar dat bijzondere verhaal vandaan kwam. Haar inbreng nam ons mee op een reis die je misschien best op film ziet, maar Vanbiervliet wist het zo te brengen dat je echt onderweg was en ongestoord kon genieten van wat aan de raampjes voorbij gleed. Het werd een bijzondere ervaring ook zonder drone. Vooral een hoop rake detaillering of puntige omschrijving spraken echt tot je verbeelding. Hier werd de kracht van het vertellen nog maar eens benadrukt. Alle musici kwamen overigens puik uit de hoek. En dat zorgde regelmatig voor een dikke duim van de dirigent. Oefening baart kunst.


Foto's © Michel Van Mullem


★★★★☆
214 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page