top of page

In 'Anything Goes' brengen Tutu Puoane en Pat Donnez een onvergetelijke ode aan memorabele jazzvrouwen




HOEILAART - Zij die er waren zullen het volmondig beamen; het was sinds de Toots-avond met gastheer Fred Brouwers geleden dat we in de theaterzaal van Sohie zo'n wondere avond mochten beleven. Afgelopen donderdag ruimde Brouwers plaats voor Pat Donnez die het onvergetelijk concert Anything goes introduceerde.

En niemand minder dan grote dame Tutu Puane mocht ster van de avond zijn.Puoane wordt als één van de meest opwindende stemmen in de internationale jazzscene van vandaag aangekondigd. En dat is bij nader inzien niets teveel gezegd. 'Ze zag het levenslicht in Pretoria, Zuid-Afrika in 1979 en studeerde aan het Music College van de Universiteit van Kaapstad voordat ze in 2002 naar Europa verhuisde. Ze bracht twee jaar door aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland) en verhuisde uiteindelijk in 2004 naar Antwerpen. Haar muziek is een mix van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse tradities', lazen we biogewijs. Ze ontving een South African Music Award voor Best Jazz Album (in 2010 en 2011) en was naast muziek ook steeds meer met theater bezig. In 2015 werkte en toerde ze de wereld rond met Wim Vandekeybus en zijn danstheaterproductie Speak Low If You Speak Love. Ga d'r maar aan staan. De wijze waarop ze op de planken 'staat' verraad het theatermedium. Ook als ze het woord neemt of zelfs plots gaat improviseren als enkele mensen voortijdig de zaal verlaten. 'Zorg dat je je bus haalt', roept ze hen achterna waarop ze zonder te verpinken weer tot de orde van de dag over gaat.



Bewondering

In ‘Anything Goes’ brengtTutu Puoane een ode aan de meest memorabele jazzvrouwen. Pat Donnez, journalist en radiomaker voor Klara maar ook schrijver en dichter, zorgt voor de bijhorende causerie. Op de achtergrond de fatastische tekenkunst van Kris Vanderstraeten op wiens werk dit muzikale jazzfeest werd gebaseerd. ‘Anything Goes’ is ontsproten uit zijn voor fenomenale jazzlegendess als Holiday en Simone. Andere portretten tonen Billie Holiday, Esther Philips, Astrud Gilberto, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Helen Merrill, Nina Simone, Peggy Lee, Abbey Lincoln en Julie London. Op de scène Tutu Puoane (vocals), Ewout Pierreux (keys), Tim Finoulst (gitaar), Carlo Nardozza (trompet) en Pat Donnez (spoken word) en gebaseerd op de tekeningen van Kris Vanderstraeten (in samenwerking met Jazzzolder vzw Mechelen) zowat in het half donker. Vooral Puoane en Donnez treden in het voetlicht al worden zij omringd door meesterlijke muzikanten die van het geheel een ongezien jazzjuweel maken. Bovenal is er het stemgeluid van Puoane dat zowaar alle richtingen uitkan en dat je meevoert naar andere werelden. Haar stem laat een bijna onwisbare indruk na want ze kan er heel kundig een waaier aan emoties mee neerzetten. En dat verloopt met een gemak zoals alleen de groten dat kunnen. 'Anything Goes' werd een formidabele avond.


'Anything Goes' met Tutu Puoane, Pat Donnez & Co, gezien op donderdag 7 maart 2024 in de theaterzaal van GC Felix Sohie, Hoeilaart, een organisatie van de afdeling Vrije Tijd i.s.m. Jazz met Pit.

★★★★★

Foto's © Michel Van Mullem















71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page