top of page

'Iedereen Felix!' blaast een frisse wind door het Hoeilaartse socio-cultureel wereldje

Bijgewerkt op: 4 mrt.
HOEILAART - Het Hoeilaartse Gemeenschapscentrum Felix Sohie gonst het hele jaar door van de bedrijvigheid al was het er afgelopen zaterdag bijzonder druk naar aanleiding van 'Iedereen Felix!', een opendeur- en kennismakingsdag met het plaatselijke socio-culturele wereldje. Nadat de organiserende cultuurraad jarenlang sleutelde aan de ultieme formule om zo'n dag vorm en inhoud te geven, bleek deze 'Iedereen Felix' inderdaad IEDEREEN te behagen.

En meer nog kon je 2 maart zowaar een historische dag in de cultuurgeschiedenis van de druivengemeente noemen. Hoe je feest in september, een kerstmarkt op poten zet in de winter, een kermis laat draaien of wat dan ook, dat wisten ze in Hoeilaart intussen al. De dorpsgenoten warm stomen voor nog veel meer waardevols was sinds jaar en dag een ander paar mouwen. Bij 'Iedereen Felix' merkte je meteen dat de meeste neuzen eindelijk in dezelfde richting werden gekregen. Als het ware op een dienblad kregen we een eenvoudig doch vernuft concept met rode en andere draden en eindelijk platgetreden paden verlatend. Wie heeft deze dynamiek dan jaren als het ware tegen gehouden of gedwarsboomd? Je zou het haast gaan denken want frisse ideeën zat zo blijkt. Andere gezichten, nieuwe klemtonen, kortom wat meer durf kenmerkte het geheel. Wie wil evolueren moet ook een beetje durven en opkomen voor zichzelf. Geloven dat het kan om met hedendaagse middelen een open ongecompliceerde dag neer te zetten die kansen aan IEDEREEN biedt. Dat stond trouwens in de titel van het verhaal. En daarin is deze verenigingsdag wonderwel geslaagd op de enkele schoonheidsfoutjes na die zelden zijn te voorkomen. Alhoewel. GC Felix Sohie is het sportpaleis niet. Als je er wat optredens op enkele meter van elkaar programmeert, kan het dus gebeuren dat het ene het andere stoort. Kan nog volop aan gewerkt worden in de toekomst. Voorts zou een gelegenheidregisseur er kunnen op toezien dat het hele aanbod in een juiste stroomlijn zit, passend, weloverwogen en goed in balans. Gastvrouw Els De Greef mocht gerust wat meer delegeren. Zo begrepen wij niet dat je in de theaterzaal bijna de hele dag gedwongen naar videoregistraties van voorbije evenementen op groot scherm kijken moest. We hadden zo'n beetje te doen met Toneelgezelschap Reintje of de Heemkundige kring die op dezelfde locatie hun cultuurwaar aan de man wilden brengen. Een evenementenregisseur kan er op wijzen dat er ook kleinere schermen bestaan of kan een afgeschermd projectiezaaltje voorstellen. Een kerstconcert begin maart klinkt dan aannemelijker.Boodschap

Voor het overige echt niets dan lof. Deze superdag verspreidde een ongezien sfeer. En het feit dat eten en drinken eens geen barbecue of luidruchtige togen in het leven riepen, maakten van 'Iedereen Felix!' een evenement met stijl, weloverwogen, voor ieders beurs en compleet passend bij de boodschap. Van de onthaalmensen vernamen we dat er bezoekers uit de meeste hoeken van de regio in Hoeilaart neerstreken. Er werden meerdere talen gehoord en inderdaad wij zagen een hoop mensen die we nog nooit eerder zagen op een activiteit van deze of andere omvang. Missie erg geslaagd dus. Men voege daar dan nog twee erg passende laureaten van de Hoeilaartse Parel bij en het geheel kon echt niet meer stuk. Zelfs de winnares van '1 jaar gratis cultuur in Felix Sohie' bleek op het einde van de dag zomaar spreekwoordelijk van de straat geplukt. Ze keek verassend en blij op zodat hier ook de geknipte winnaar tevoorschijn kwam. 'Iedereen Felix' heeft goed gemikt en scoorde voluit. Dat is de verdienste van elke deelnemer en elke bezoeker. Alleen zo is er een toekomst voor de branche in het dorp. Alleen zo heb je een model waar je op verder kan bouwen. En al de rest is larie en apekool. Of het resultaat van enkele ego's die al te lang het mooie socio-culturele weer in Hoeilaart willen bepalen. Nog een Felixpluim voor de bedenkers en begeleiders van het item 'Kunstwerk'. Het werd zo monumentaal als 'Iedereen Felix' zelf.


'Iedereen Felix!' gezien op zaterdag 2 maart 2024 in GC Felix Sohie, Gemeenteplein Hoeilaart.

★★★★★


Foto's © Michel Van Mullem
416 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page