top of page

Hoeilaart introduceert sterrenregister om stilgeboren kindjes te herdenken en bezorgt sterrenweide faceliftHOEILAART – Met trots kondigt Hoeilaart de oprichting aan van het sterrenregister, een symbolische erkenning voor ouders die het hartverscheurende verlies van een stilgeboren kindje hebben meegemaakt. Voor sterrenouders is het vaak belangrijk dat zij op een of andere manier hun kindje kunnen registeren in hun gemeente, ongeacht de duur van de zwangerschap.

Momenteel kunnen ouders die hun kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap geen officiële aangifte doen. Als gemeenschap willen we de pijn en het verdriet dat hiermee gepaard gaat erkennen en de ouders ondersteunen. Het sterrenregister stelt hen in staat hun kindje te registreren, wat een symbolische erkenning van hun verlies biedt. Ouders die dat wensen krijgen ook een akte en een sterretje dat ze op de sterrenweide van de begraafplaats kunnen plaatsen.


Sterrenmama

Met dit initiatief wil de gemeente Hoeilaart ouders een blijvende herinnering schenken en hen in deze moeilijke periode steunen. Bij haar aantreden in maart kreeg schepen Eva De Bleeker (Open VLD) (foto)een brief van Sophie, een jonge vrouw uit Hoeilaart die in oktober 2023 sterrenmama werd van een zoontje. Zij vroeg of de gemeente een sterrenregister wilde oprichten als teken van medeleven en solidariteit, waardoor sterrenouders zichgesteund voelen in hun rouwproces. Ze verwees ook naar de organisaties Boven De Wolken, Berrefonds en Met Lege Handen die voor de oprichting van een sterrenregister pleiten. Op dinsdag 21 mei zal de initiatiefneemster van het sterrenregister, als eerste een akte ontvangen.


Facelift

“Ik ben echt tevreden dat wij sterrenouders nu de mogelijkheid geven om hun kindjete registeren in ons sterrenregister”, vertelt Eva De Bleeker, schepen van begraafplaatsen. “Achttien jaar geleden verloor ik zelf mijn twee zoontjes, vlak na de geboorte, en weet dus heel goed wat voor een ongelooflijk verdriet het verlies van een kindje waar je zo hard naar verlangd hebt, met zich meebrengt. Jaarlijks organiseer ik dan ook een benefiet voor de vzw Boven De Wolken, die professionele foto’s maakt van sterrenbaby’s en regenboogbaby’s en zo voor een blijvende, mooie herinnering zorgt van het verloren kindje. Als schepen van begraafplaatsen, wil ik de sterrenweide van Hoeilaart ook zo snel mogelijk een serieuze facelift geven, zodat het een aangename plek van troost wordt. Onlangs bezocht ik de begraafplaats van Leuven ominspiratie op te doen. Hun sterrenweide is werkelijk heel mooi, bijna feeëriek ”Hoeilaart nodigt alle betrokken ouders uit om deel te nemen aan dit waardevolle initiatief en hun geliefde sterrenkindje(s) een blijvende plek te geven in het sterrenregister.

Meer informatie en het online registratieformulier zijn te vinden op de website van degemeente Hoeilaart of door een afspraak te maken bij de dienst Burgerzaken.


Ingezonden foto

67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page