top of page

Hoeilaart hijst als eerste gemeente de Dovenvlag en organiseert in najaar cursus Vlaamse GebarentaalHOEILAART - In Hoeilaart werd de Dovenvlag aan het kasteel gehesen. Dit gebeurde in het kader van de Internationale Week van Doven, die plaatsvindt gedurende de laatste volledige week van september en de Internationale Dag van Gebarentalen.

'De vlag wordt gehesen om tijdens deze wereldwijde evenementen aandacht te vragen voor de cultuur en rechten van dove mensen', liet gemeenteraadslid Timothy Rowies (PRO Hoeilaart) weten. 'Hiermee tonen we als gemeente onze solidariteit en verbondenheid met de dovengemeenschap en alle gebarentaligen.' Momenteel is Rowies overigens de enige Vlaamse gemeente met een dove vertegenwoordiger in de gemeenteraad.

Daarnaast zal de gemeente in het najaar ook een cursus Vlaamse Gebarentaal inrichten. 'Symbolisch onze steun betuigen door de vlag te hijsen is heel belangrijk maar moet gevolgd worden door concrete actie,” vindt schepen van Inclusie en Gelijke Kansen Joy Sergeys (Team 1560). 'De cursussen zijn belangrijk zodat meer mensen betekenisvolle gesprekken kunnen aangaan met mensen die doof zijn. Ik denk dan vooral aan leerkrachten en zorgberoepen, maar liefst nemen zoveel mogelijk Hoeilanders deel aan de cursus.'


Kandidaat

Al sinds mei is Hoeilaart op zoek naar partners om een cursus Vlaamse Gebarentaal in te richten, maar door het grote tekort aan lesgevers en tolken Vlaamse Gebarentaal-Nederlands was dat tot nu nog niet gelukt. Reden waarom Timothy zichzelf nu kandidaat stelt als lesgever, vervolgt Sergeys. 'Hierdoor kunnen de lessen eindelijk gepland worden, waarvoor dank! Ik ben verheugd dat dit mooie project tot stand kan komen dankzij de goede samenwerking tussen coalitiepartners Team 1560 & PRO Hoeilaart.'

De cursussen worden momenteel gepland, data en praktische details worden binnenkort beschikbaar gemaakt op de website van gemeente Hoeilaart. De vlag zal nog te bewonderen zijn aan het gemeentehuis van Hoeilaart tot en met 27 september.


Timothy Rowies (PRO Hoeilaart)
67 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page