top of page

Hoeilaart breidt aantal laadpalen uit want nood aan extra capaciteitHOEILAART - De voorbije weken werd door het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gegeven voor het plaatsen van een laadpaal met telkens twee laadpunten op verschillende plaatsen.

De palen volgen de wagen in de Palokerstraat en de parking aan het park aan de Baron de Man d’Attenrodestraat.In heel de uitvoering is er een goedkeuring nodig van de wegbeheerder, voor Hoeilaart is dat in de meeste gevallen het gemeentebestuur. In het plan van de Vlaamse regering zijn er twee mogelijkheden bijgekomen, een eerste is ‘paal volgt wagen’, waarbij een eigenaar van een elektrisch voortuig een extra laadpunt in de buurt aanvraagt. De tweede manier is ‘paal volgt paal’, waarbij een gemeente strategische plaatsen kan aanduiden, waar extra capaciteit nodig is.

'De laatste maanden zien we met de gemeente dat er op de Mariënparking nood is aan extra capaciteit, daarom werd ook voor die plek een extra laadpaal aangevraagd. De capaciteit zal er dus verhoogd worden naar drie laadpunten, naast de voorbehouden plaats voor de elektrische deelwagen', aldus Pieter Muyldermans (PRO Hoeilaart), schepen voor Mobiliteit (foto). Op de parking aan het Dumbergplein werd ook een laadpaal aangevraagd aangezien er in die buurt heel wat rijhuizen en appartementen zijn, zonder de mogelijkheid om een eigen laadpunt te installeren. Daarnaast wordt bij grote werken aan parkings al rekening gehouden met toekomstige laadpalen. Zo worden er bijvoorbeeld kabels of wachtbuizen voorzien op de nieuwe parking van de sport-en jeugdsite en de parking van Groenendaal.


Electrische deelwagen

Pieter Muyldermans:'Er zijn vandaag publieke laadpalen op volgende locaties in Hoeilaart: op het gemeenteplein, aan de kasteelhoeve en op de Mariënparking. Telkens gaat het om 1 paal met 2 laadpunten. Op de Mariënparking is 1 van deze laadpunten gereserveerd voor een elektrische deelwagen. De 5 publieke laadpunten zullen de komende jaren onvoldoende zijn, aangezien meer en meer wagens elektrisch zullen rijden. Daarom wordt er door de Vlaamse regering werkt gemaakt om ook het aantal publieke laadpunten te verhogen. Voor onze regio worden er extra laadpalen geplaatst door TotalEnergies'.

In de strategie om onze mobiliteit duurzamer te maken, wordt ook wel eens gesproken over de 3 V’s: 1. Verminderen 2. Verschuiven 3. Verschonen. Muyldermans: 'Wanneer het niet lukt om een verplaatsing te vermijden of om de verplaatsing te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te doen, hebben we nog een auto nodig en dan is dat best een auto met zo’n laag mogelijke uitstoot. Die wagens zijn meestal elektrisch en dienen opgeladen te worden. Niet iedereen kan dat thuis en wanneer je in Hoeilaart op bezoek bent van elders kan het zijn dat je eens moet bijladen'.125 weergaven0 opmerkingen
bottom of page