top of page

'Het turbulente liefdesleven van de cactus' met een reukje aan door Reintje JeugdHOEILAART - Afgelopen weekend kon wie dat wou naar 'Het turbulente liefdesleven van de cactus' door Reintje Jeugd. Het verhaal werd bedacht door Bart Spraey en Jef Lemmens terwijl Dimitri Van de Schoot voor de bewerking en regie zorgde. De eerste heren waren ons zo goed als onbekend terwijl we de derde kennen als Hoeilaarts leerkracht en animator van 101 evenementen in de regio.

Op enkele bekende gezichten na, mochten we tal van nieuwe jonge toneelspelers begroeten.

Bart Spraey was met dit stuk niet aan zijn proefstuk toe. De man blijkt na wat googlewerk een heuse veelschrijver te zijn. Evenwel, stukken met fraaie titels als 'Esmeralda aan de Costa Blanca', 'Milshake Babana', 'Sex op woensdag', 'Het knobbelke', 'De Wiemelbedden', 'De komst van de witte neger', 'De maagd van Vogelezang', 'Het bed van Juliet', 'Een broekje in de branding', 'Het gerucht van de verboden vrucht', 'Het geluid van zwetende Chinezen' of 'Olé, Roger'.... deden ons het ergste vermoeden, laat staan of het hier om een stichtend cactusverhaal zou gaan. Kortom, we hielden zo een beetje ons hart vast. Dat 'het liefdesleven van de cactus' uit 2003 dateerde, maakte ons ook nieuwsgierig naar wat de regisseur/bewerker er voorts aan actueels had ingestopt. Zo konden grapjes over The Fresh Prince of Bel-Air, pizzahut en MC Donald wel maar waren die van Oekraïne en Zelenski dus niet van 2003. De privatisering en vertragingen bij de NMBS waren rond 2017-2019 vaak in het nieuws en nog meer bij onze Vivaldi-regering. Spraey had dat allemaal best uit de krant van toen gehaald. Het 'verhogen van de belastingen', 'het verlagen van de pensioenen', 'ecotaksen die de pan uitswingen', 'olieprijzen als een pijl de hoogte in', 'minimum aan sociale uitkeringen gehalveerd' en 'jobke op mijn buik schrijven' leken ons dan weer van dezer dagen maar misschien allemaal ook wat teveel van het goeie voor het eerder jonge publiek.


Contrast

Enfin, om maar te duiden dat we bij deze productie van Reintje uitgebreid op onze (humor)wenken werden bediend. Het 'vet' taaltje van de personages namen we er maar bij 'smerige steenpuisttrollen', 'vieze lelijke ongewassen mannetjes', 'lelijke gedrochten', etterbuilen', 'duivelse rotventjes', 'domme blondjes', 'vuile socialist', 'rooie rat', 'krijg de tering', we begrepen meteen dat de heer Spaey die ook in 'Het bed van Juliet' of 'Het broekje in de branding' al eens had gebruikt.

In een behoorlijk schril contrast stond de fraaie openingsscène. Het leek dat we in een bioscoop zaten in plaats van theaterzaal. Het geprojecteerde paleisinterieur schoof plechtig open en meteen maakten we ook kennis met Koning Baldazuur en Koningin Eleonore (Kobe Van Zuijlen en Aénor Hoquet) waarbij Aénor het best uit de verf kwam met haar ongeïnteresseerde houding. Een dijk van een karikatuur. We belanden in het koninkrijk Knokkendoria waar onrust ontstaat wanneer wordt vernomen dat tovenaar Aldazijn prins Karmeliet omtoverde in een cactus. Verder komt er Ketchup, de hofnar, aan te pas want die gaat samen met de linke kabouters en de stinkelfjes een plan smeden om die tovenaar en zijn steenpuisttrollen een hak te zetten. Veel personages, wervelende teksten, een knappe muziekkeuze, leuke kostumes en gekke dansjes volgen. Dat alles samen op de koop toe met geprojecteerde commentaren op het achterdoek maakte er soms een inspannende avond van. Daardoor eigenlijk ook meer gekke revue of cabaret dan puur theater. Er wordt daarenboven zo vaak gestonken door de personages dat we door het dichtknijpen der neuzen zelfs enige tekst verloren.


Vertelstem

We hebben van Reintje al veel fraaier theaterwerk gezien al kan het natuurlijk niet elk jaar koekenbak zijn. We onderschatten het ook allemaal niet want tenslotte hebben regisseur Van de Schoot en zijn bengels heel hard gesleuteld aan dit stuk want al bij al bleef het overeind dankzij sterk spel van ondermeer Yaro Benat (Tovenaar Aldazijn), Marit Gajowniczek (Heinz Tomato Ketchup), Aénor Hoquet (Koningin Eleonore) en Lars Vanderstraeten (Trol 2). Nog zeggen dat Meester Dimi een mooie vertelstem heeft. Na twee dagen toneel in Sohie stond hij zondagochtend al commentaar te leveren bij de eerste fietscross in het park.

'Het turbulente liefdesleven van de cactus', door Reintje Jeugd, gezien op 11 februari 2023 in GC Felix Sohie.

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem


168 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page