top of page

Het gerenommeerd Manuel Dunkel Quartet voor vol huis met sfeervolle en spectaculaire jazz



HOEILAART - Jazz at Felix' had afgelopen donderdag het jazzquartet van Manuel Dunkel te gast voor een avondvullende act boordevol pittige nummers. Dunkel (°1971) is afkomstig uit Vantaa, Finland. Hij werd sinds het midden van de jaren negentig 'een van de belangrijkste stemmen in de Finse jazzscene'. 'Het spel van Dunkel wordt gekenmerkt door gefocust saxofoongeluid, melodisch verfijnde lijnen en solide maatgevoel'.

De saxofonisten John Coltrane en Michael Brecker waren zijn grote voorbeelden toen hij als tiener op de Oulunkylä Pop & Jazz School zat. In 1990 haalde hij zijn zijn Master’s graad bij het Sibelius Academy jazz programma in Helsinki. De Hoeilaartse jazzfanaten kregen waar voor hun geld en op hun beurt betoonde Dunkel zijn waardering voor de organisatoren. Jazz at Felix' bouwt zowaar gestaag aan een erg opmerkelijk parcours op de internationale jazzscène en dat mag wel eens meer worden gezegd.




Kwartet

'Sinds 1997 toerde het kwartet van Dunkel meerdere malen door Finland en trad op op internationale jazzfestivals in Finland, Frankrijk, Griekenland, Marokko en Servië', lazen we in de bio van deze verbluffende jazzsaxofonist. 'Dunkel heeft zes soloalbums uitgebracht en deze bevatten voornamelijk zijn originele muziek voor kwartet. “Meeting Point” (Texicalli Records) werd uitgebracht in 2013 en bevat muziek voor een jazzkwartet en strijkkwartet, gecomponeerd en gearrangeerd door Dunkel. Als solist heeft Dunkel opgetreden in Estland, Finland, Zweden, Turkije en Japan. Hij heeft ook samengewerkt met internationaal gerenommeerde jazzmuzikanten als Anders Bergcrantz, Paul Jackson, Rick Margitza, Eric Truffaz en Kenny Wheeler'. De aanduiding 'internationaal' is dus niets teveel gezegd.


Kundig

Het concert ontvouwde zich in twee delen en bevatte meerdere lang uitgesponnen nummers waarbij Manuel Dunkel zijn companen Alexi Tuomarila (piano), Lionel Beuvens (drums) en Sam la Rocca (bas) maar al te graag op regelmatige basis liet voorgaan. Hij deed dan telkens een letterlijke stap opzij en gaf hen ruimschoots de tijd om te laten horen dat zij niet zomaar voor de achtergrondjazz tekenen maar kundige musici zijn, virtuoos en fijnbesnaard. In melodie, ritme en kleur blinken ze uit net als Dunkel zelf die ononderbroken demonstreerde wat hij doorheen de jaren verwierf. Dit Manuel Dunkel Quartet was top en dat kon je aan het geïnteresseerde publiek duidelijk zien en horen.


Het Manuel Dunkel Quartet gezien en gehoord op donderdag 29 februari 2024 in GC Felix Sohie, Hoeilaart

★★★☆☆

Foto's © Michel Van Mullem
















66 weergaven1 opmerking
bottom of page